Putin už prohrál, neví o tom, nepomůže mu ani atom. Hutka hrozí Kremlu

02.03.2022 7:40

Nová píseň Jaroslava Hutky vyvolala jásot Václavského náměstí. Na Koncertě pro Ukrajinu zazněla novinka o Putinovi, kryse bez morálky, šílenci, kterému už nepomůže ani atom. Rovněž píseň Tomáše Kluse o Ukrajině nebo mohutný sbor z italské vlastenecké opery.

Putin už prohrál, neví o tom, nepomůže mu ani atom. Hutka hrozí Kremlu
Foto: Screen ČT1
Popisek: Moderátoři Koncertu pro Ukrajinu Světlana Witowská a Daniel Stach

Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí vysílala Česká televize i Nova. Generální ředitel Petr Dvořák z pódia vyprávěl historku, jak štáb Novy v Kyjevě nabídl místo v autě štábu z Kavčích hor a jak teď musí novináři držet pospolu.

„Solidarita je to, co dělá z lidí lidi,“ jásala moderátorka Světlana Witowská, když na konci koncertu oznamovala, že v jeho průběhu se jenom na DMS vybralo 22 a půl milionu korun. A kromě toho přibylo 158 milionů na účtech organizace Člověk v tísni.

Ještě dříve během večera nám připomněla, že „Ukrajina nám všem ukazuje, jak vypadá vlastenectví v praxi“, což dokumentovala hláškou prezidenta Zelenského, že potřebuje munici, ne odvoz. A na schodech Národního muzea, nasvíceného do modro-žluté, pak mohutný sbor zapěl Va, pensiero, z Verdiho opery Nabucco.

Druhý moderátor Daniel Stach, věrný své domovské redakci vědy, vítal skupinu z Ostravy slovy, že „z Ostravy je to vzdušnou čarou na Ukrajinu blíž než do Plzně“.

Semjon Byčkov, dirigent České filharmonie pocházející z Petrohradu, přišel před Národní muzeum vzpomenout nejen letošní události, ale i rok 1968. A přinesl vzkaz Vladimiru Putinovi, který si podle něj už nezaslouží být oslovován jako „Pan Putin“. Měl by se podle něj podívat do očí ukrajinských dětí, ale také svých vojáků, které posílá umírat. Viděl by tam slzy, bolest a nenávist.

„Svět už prolil příliš mnoho slz, pocítil příliš mnoho bolesti, prožil příliš mnoho nenávisti,“ nabádal dirigent. „Musíte přestat ničit Ukrajinu a musíte přestat ničit Rusko“. Putin se podle něj chtěl zapsat do dějin, a povedlo se mu to. Historie si jej bude pamatovat pro jeho zločiny proti lidskosti.

Jinak byl koncert přehlídkou české hudby. Michal Hrůza přišel s rockovou verzí Krylova Bratříčku, zavírej vrátka. Marie Rottrová zazpívala Lásko, voníš deštěm, píseň, ke které napsal text Jaromír Nohavica, kterému právě včera večer kvůli medaili od Putina zrušili koncert v polských Katovicích.

Pražský výběr oprášil píseň Snaživec, ze které vypíchl verš „nikdo ho neměl rád“, který na Kocábovu výzvu „zazpíváme Putinovi“ několikrát zopakovalo i publikum.

Zpěvák skupiny Chinaski pak vysvětlil, že „tohle je válka proti celýmu civilizovanýmu světu, proti nám všem“. Petr Janda před písní o Slzách tvý mámy vzkázal panu Putinovi, aby toho nechal.

Tomáš Klus zazpíval svou píseň Ukrajino, která je hitem solidarity s Ukrajinou už od víkendu. „Když vidím tvé muže, tvé otce a syny, jak bez známky strachu jdou vstříc té svini, která je zrozena ze tmy,“ zpíval a Václavák aplaudoval. A ještě více pak, když došlo na refrén „Ukrajino, tys tou krajinou, co vzbudí naše srdce spící“.

Směšný vrah v trapné nahotě

Druhým, který na náměstí přinesl novinku, byl Jaroslav Hutka.

„Změnil se svět a stal se jiným, rozpáral střeva Ukrajiny, člověk dech hrůzou zatají,“ spustil zhurta. Pokračoval popisem východních hord, ženoucích se zemí, kterou kradou pro svého vůdce.

„Dnešek je smrt, zítřek past,“ zpíval Hutka dále s kytarou. Náš svět prý jen bezmocně civí, zatímco na Ukrajině letí „hrdinství, boj, rodina, vlast“.

Z východu chladný vítr vane, vrací nám staré obrazy. V ulicích tanky, oheň plane, bezmoc, člověka zamrazí.

Temno je zpět s ruskými stíny, však bomby, kulky, v polích miny, hrdého člověka nesrazí.

Když nám tehdy v srpnu rozvrátili život, zbyli jsme v Praze sami. Ale Kyjev má k svobodě vůli a tuto vůli ubránil. Svobodu svou a svobodu naši, zbabělý Putin je teď v kaši, hlupák, co hrdinství podcenil,“ zpíval za jásotu Václaváku.

Ale píseň ještě nekončila. „Putin, ta krysa bez morálky, bludný balvan na planetě. Kremelská lež, sprostota války, šílenec sevřen v samotě,“ veršoval o ruském prezidentovi.

„Bitvu už prohrál, neví o tom, nepomůže mu ani atom, směšný vrah v trapné nahotě,“ skončil Hutka.

Po aplausu náměstí ještě přidal klasickou Náměšť včetně oné sloky, že mocná je zbraň, mocnější je právo, ale nejmocnější je pravdomluvné slovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty UK dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v př…