Putin zrušil jeden klíčový projekt. Brusel se raduje

02.12.2014 9:56

Vladimir Putin při své včerejší návštěvě Turecka oznámil, že Rusko odstupuje od výstavby plynovodu South Stream, který měl vést přes území Bulharska do dalších států jižní Evropy. Důvodem je trvající nesouhlas bulharské vlády, která již před několika měsíci na žádost Evropské komise pozastavila přípravnou fázi projektu.

Putin zrušil jeden klíčový projekt. Brusel se raduje
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Evropská komise bulharské vládě doporučila, aby se realizace projektu vzdala. Za posledních několik měsíců se Rusku nepodařilo Bulharsko přesvědčit, aby v projektu pokračovalo. Výstavba South Streamu měla stát 40 miliard dolarů a plyn měl začít proudit do Evropy již v příštím roce. „Pokud o South Stream nemá Evropa zájem, potom nemá smysl jej spouštět. Domníváme se ovšem, že takový postoj stojí proti ekonomickým zájmum Evropské unie a způsobí škody oběma stranám“, konstatoval na včerejší tiskové konference v Ankaře ruský prezident Vladimir Putin.

Putin také hovořil o tom, že bulharská vláda byla při rozhodování o projektu South Stream vystavena tlaku Evropské unie. „Pokud nemůže Bulharsko vystupovat jako suverénní stát, potom by alespoň mělo po Evropské komisi požadovat peníze za vzniklé ztráty.“, vzkazoval bulharské vládě Putin z Ankary. Evropská unie kritizovala projekt South Stream, který měl dodávat plyn do jižní Evropy, především proto, že by plynovod patřil pouze Rusku. Zároveň Brusel poukazoval na to, že dodavatel plynu by neměl ovládat samotný plynovod, protože to porušuje přijaté nařízení. Bulharskou vládu nabádala k odstoupené od projektů rovněž v reakci na ruský zábor Krymu.

Ztráty vzniklo Rusku ukončením projektu South Stream by se však částečně mohly vykompenzovat výstavbou plynovodu do Turecka přes Čené moře. Šéf ruského státního podniku Gazprom Alexej Miller proto o výstavbě tohoto plynovodu podepsal dohodou s tureckou společností Botas. Prostřednictvím plynovodu vedoucího po dně Černého moře by mělo z Ruska do Turecka proudit asi 63 miliard kubických metrů plynu, což je prakticky stejná kapacity, kterou měl mít South Stream.

Rusko je podle agentury Reuters již dnes největší dodavatelem energií Turecko a druhým největším obchodním partnerem po Německu. Tyto skutečnosti upozaďují i diametrálně odlišné názory Erdogana a Putina na syrskou krizi. Turecký prezident na tiskové konferenci ostatně přiznal, že postoje obou prezidentů k válce v Sýrii se liší. „Shodli jsme se pouze na tom, že je třeba celou záležitost řešit. Každý však navrhujeme použitý jiných prostředků“, dodal turecký prezident.

Agentura Reuters zmiňuje, že užší obchodní vazby mezi Ruskem a Tureckem patrně vzbudí nevoli v Evropské unii i Spojených státech, které na Rusko uvalily rozsáhlé sankce a Evropa hodlá snižovat svoji energetickou závislost na Rusku. South Stream podle Reuters odhalil trhliny ve strategii členů EU jako jsou Maďarsko, Rakousko, Srbsko a Bulharsko, které se spoléhaly na to, že by South Stream mohl představovat řešení v situaci, kdy by Moskva přerušovala dodávky plynu přes Ukrajinu. Brusel naopak viděl v projektu další snahu Moskvy získat energetickou nadvládu nad Evropou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…