Putna se při projevu na Újezdě pořádně vytočil: Tyhle volby vyhrál pán, který vlastní svinský server a svinskou televizi! Vyhrály fake news

17.11.2017 17:00

Vysokoškolský pedagog, historik a překladatel Martin C. Putna vystoupil na demonstraci Pravda nemá alternativu u příležitosti 17. listopadu.

Putna se při projevu na Újezdě pořádně vytočil: Tyhle volby vyhrál pán, který vlastní svinský server a svinskou televizi! Vyhrály fake news
Foto: Daniela Černá
Popisek: Martin C. Putna

„Sešli jsme se na místě, které je popsáno čísly popravených, uvězněných, odejitých do exilu. Mohli bychom říct: To je přece dost, každý člověk to musí pochopit. Ale ne, nestačí to, je to málo. Co tím mám na mysli? Mám tím na mysli to, že to nestačí jako argument pro ty, kteří říkají, že minulý režim byl fajn,“ sdělil úvodem Putna.

„Je to málo proto, že vzpomínat na zápasy minulosti není dost. Bohužel někteří z těch, kteří si přinesli kredit ze zápasů minulosti, se v zápasech současnosti chovají zvláštně,“ poznamenal následně Putna. „Dnes se chovají tito lidé jinak. Stojí na druhé straně. A jaká je ta druhá strana? V povrchové rovině vyhráli pan Babiš a pan Tomio, v hlubší rovině vyhrál někdo jiný – pán, který platí a pořádá svinský server, na který můžete najít reklamu na každé trafice, to je ten pán, který vlastní svinskou televizi. Tyto volby vyhrály fake news,“ láteřil Putna s tím, že toto je opravdový zápas. 

„Hanba,“ ozvalo se najednou z publika. „Pravda v mnoha ohledech je samozřejmě složitá,“ pokračoval Putna. Obává se, že fake news způsobí mnoho svinstva. „Nejsem si tak jist tím, že pravda zvítězí. Jsem stará křesťanská držka,“ dodal Putna.

Řečníci na shromáždění Pravda nemá alternativu, které se při příležitosti dnešního svátku 17. listopadu konalo na pražském Újezdě, varovali před manipulací s informacemi. Aktivista Tomáš Vrobel upozornil mimo jiné na zneužívání digitálních technologií k ovlivňování veřejnosti a šíření nenávisti vůči jednotlivým skupinám obyvatel.

Podle dalšího z řečníků, teologa Hayata Okamury (KDU-ČSL), mají svoboda a demokracie pravidla jako fotbal a hokej a lidé se je musejí naučit.

„Potřebujeme aktivní a horlivé hráče, abychom mohli hrát,“ prohlásil bratr lídra hnutí SPD Tomia Okamury. Současně vyzval zejména mladé lidi, aby se zapojili do politického života a vstupovali do demokratických politických stran.

Proslovy řečníků poslouchalo u pomníku obětem komunismu na Újezdě několik desítek lidí, kteří měli nad hlavami české vlajky a na kabátech trikolóry, které nosili účastníci listopadových událostí roku 1989. Na nedalekém trávníku lidé rozvinuli i velkou vlajku Evropské unie a ukrajinskou vlajku.

Demonstrace Pravda nemá alternativu chce připomenout odvahu těch, kteří v letech 1939 a 1989 měli odvahu říci, že pravda zůstane pravdou a lež lží. V době alternativních médií a předvolebních kampaní chce podle organizátorů zdůraznit, že se veřejnost setkává s překrucováním faktů. Po projevech na Újezdě má shromáždění pokračovat na Hradčanském náměstí. V 16:00 by měla zaznít výzva Chvilka pro Andreje adresovaná předsedovi ANO Andreji Babišovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…