ROP Jihozápad ještě rozdělí 1,5 miliardy díky cenám staveb a kurzu

04.12.2013 10:30

Nižší ceny stavebních prací, oslabená koruna vůči euru a nerealizované projekty umožnily Plzeňskému a Jihočeskému kraji neočekávaně rozdělit ještě zhruba 1,5 miliardy korun z končícího evropského programu ROP Jihozápad. Peníze půjdou na silnice, zhruba z poloviny na krajské a na obecní, řekl předseda Regionální rady regionu Jihozápad a náměstek plzeňského hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

ROP Jihozápad ještě rozdělí 1,5 miliardy díky cenám staveb a kurzu
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

"Výzvy bychom chtěli vyhlásit v únoru. Stavět by se mohlo začít na podzim 2014 a všechny akce musí být včetně vyúčtování hotové do poloviny roku 2015," uvedl. Projekty musí být alespoň ve fázi územního rozhodnutí. Kraj i obce jich mají v zásobě dostatek.

"Zbudou nám peníze z IPRM (Integrované plány rozvoje měst). Některá města v jižních Čechách nebudou realizovat velké projekty. Další výrazné úspory vznikly díky soutěžím stavebních firem, které se v krizi perou o zakázky a stlačují ceny. Takže budeme vyhlašovat ještě dvě výzvy, 30. a 31., s velkými penězi," uvedl Grüner. Na krajské silnice II. a III. třídy by mělo jít podle něj zhruba 800 milionů korun pro oba kraje a zbytek pro města a obce na místní komunikace.

"Díky kurzovým rozdílům ušetříme minimálně desítky milionů korun. Peníze na projekty dostáváme v eurech, ale platíme je v korunách. Takže kurzový rozdíl se použije na další výzvy," uvedl předseda. Projekty ROP měly dosud kurz přibližně 25,20 koruny za euro. Po nedávném zásahu ČNB je nyní kurz nad 27,40 koruny za euro.

Komplexní rekonstrukce komunikací 

Plzeňský kraj má podle Grünera připravené projekty na silnice za 900 milionů Kč. "Dotace ROP ale můžeme využít jen na komplexní rekonstrukce, a těch máme tak za 400 až 450 milionů korun. Budeme se snažit získat v soutěži s Jihočechy co nejvíce, nejméně 300 milionů korun," řekl. Půjde o akce, které jsou pozemkově vypořádané a dají se postavit do roka. Díky nedávné analýze mají samotná města a obce v regionu projekty na místní komunikace v objemu kolem tří miliard korun.

"Chceme vyčerpat všechny peníze v ROP. Proto obě poslední výzvy necháme otevřené tak, aby se peníze z krajských silnic mohly přelévat do výzvy na místní komunikace a obráceně," vysvětlil.

Program ROP Jihozápad, z něhož čerpá Plzeňský a Jihočeský kraj od roku 2008, měl podle tehdejších kurzů koruny rozdělit zhruba 17 miliard Kč. Po zahrnutí všech kurzových vlivů to bude o stovky milionů více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…