Rada seniorů vyzvala důchodce: Volte Zemana

17.01.2013 16:45

Rada seniorů ČR vyzvala důchodkyně a důchodce, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali hlas Miloši Zemanovi. Podle ní přislíbil seniorům konkrétní pomoc a "jeho program sociálního státu" je vstřícný ke starším. Naopak druhý kandidát Karel Schwarzenberg je místopředsedou koaliční vlády, která podle rady přinesla lidem důchodového věku "mnoho zla a utrpení".

Rada seniorů vyzvala důchodce: Volte Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes

Radu uspokojilo, že do druhého kola postoupily "osobnosti v seniorském věku". Společnost tak podle ní ocenila "prestiž seniorské populace".

Rada dál ve výzvě uvedla, že si Schwarzenberga sice váží, ale jako místopředsedu nynější koaliční vlády ho není možné podpořit. Kabinet podle ní "seniorské populaci způsobil mnoho zla a utrpení". Ministři TOP 09, kterou Schwarzenberg vede, prý mají na svědomí "systémovou devastaci kvality života seniorské populace, která nemá v novodobé historii obdoby".

Pernes předsedu TOP 09 odmítl

V tomto duchu se pro ParlamentníListy.cz již vyjádřil předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. "Pokud jde o ty dva kandidáty, tak jeden z nich je pochopitelně představitel současné koalice, a to jakožto 1. vicepremiér a druhý nejvyšší představitel koalice, která dělala a dělá seniorům hodně zla. Ať to vykládá, kdo chce a jak chce, on za to velmi silně spoluzodpovídá, protože je prostě prvním místopředsedou a předsedou TOP 09 a proto ho v žádném případě volit nemůžu. Stejně tak i moje rodina,“ odmítl předsedu TOP 09 Zdeněk Pernes v komentáři pro ParlamentníListy.cz

Rada ve výzvě kritizuje další zvyšování penzijního věku bez stanovení maximální hranice, snížení valorizace důchodů či nemožnost slevy na dani z příjmu pro pracující důchodce, pokud pobírají penzi. Vedení rady vadí také zvednutí poplatků za pobyt v nemocnici či růst výdajů na léky. Nesouhlasí ani s přehodnocením výpočtu penzí podle zásluhovosti, kdy se vyšší odvody částečně promítají do důchodu. "Nové penze budou u 70 procent příjemců nižší až o 600 korun měsíčně," tvrdí ve výzvě voličům rada.

Zeman zastává sociální stát

Zeman naopak podle ní "přislíbil seniorům v nelehké situaci konkrétní pomoc". Má prý i program sociálního státu, který je vstřícný ke starším lidem.

Na konci loňského třetího čtvrtletí vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení 1,72 milionu starobních důchodů. Průměrná penze činila 10 765 korun. Muži v průměru pobírali 11 935 korun měsíčně, ženy 9771. Vláda od ledna důchody zvýšila, ale mnohem méně než dřív. Kvůli úsporným škrtům totiž prosadila nižší valorizaci.

Rada seniorů podle svého vedení zastřešuje asi 320 tisíc členů důchodcovských organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…