Radikální muslimové a kladivo. Velkou Británií otřásla velice brutální vražda

23.08.2016 18:47

Ve Velké Británii byl v únoru zabit vůdce muslimské komunity, jehož výklad islámu se znelíbil dvěma údajným stoupencům Islámského státu. Jeho vlastní stoupenci jej však považovali za vzor pochopení a tolerance. A jeho vrazi stanuli před soudem. Informuje The Guardian.

Radikální muslimové a kladivo. Velkou Británií otřásla velice brutální vražda
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

Jedenasedmdesátiletý islámský duchovní Jalal Uddin, který vedl muslimskou komunitu ve městě Rochdale v Greater Manchester, se stal obětí dvou mladých stoupenců Islámského státu. Ti jej zabili na dětském hřišti.

Uddin se věnoval formě islámského léčitelství zvaného ruqya, které však ISIS považuje za „černou magii“ a jeho stoupence trestá smrtí. V komunitě byl však velmi oblíbeným a váženým členem, nejen pro své hluboké pochopení Koránu.

Jeho údajni vrazi, jedenadvacetiletý Mohammed Hussain Syeedy a čtyřiadvacetiletý Mohammed Abdul Kadir, Uddina sledovali již několik měsíců před samotnou vraždou. Chodili za ním na ulici, pozorovali jeho denní rutinu. A v osudný den jej po cestě z mešity zabili tupým předmětem.

Starší z nich, Kadir, Uddina několikrát udeřil do hlavy a úst tupým předmětem, čímž mu způsobil mnohonásobnou frakturu lebky. „Tato zranění zcela očividně nebyla následkem obyčejné zpackané loupeže,“ řekl státní zástupce Paul Greaney. „Naopak, byla jasným následkem plánovaného útoku – proč jinak by si vrah nosil kladivo na dětské hřiště – motivovaného nenávistí a touhou Jalala Uddina ponížit a bezpochyby jej zabít či mu přinejmenším způsobit těžká zranění.“

Před soudem však stanul pouze mladší z obou obžalovaných, Syeedy, který má údajně v plánu postavit svou obhajobu na tom, že není stoupencem Islámského státu a nepodporuje násilný extremismus. To se však podle Greaneyho neslučuje se skutečností, protože Syeedy byl prokazatelně Kadirovým komplicem.

Syeedy se narodil v Rochdale, kde mimo jiné také vyrostl, a bylo to také v Rochdale, kde došlo k jeho radikalizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…