Rakouský ministr zahraničí navrhl reformu EU. Možná se inspiroval Trumpem

28.02.2017 21:48

Mladý rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz předestřel představu o významné reformě EU. Informuje o tom server rakouské agentury APA. Třicetiletý šéf rakouské diplomacie na jedné straně chce vnést do EU více demokracie a na straně druhé navrhuje významné zeštíhlení Evropské komise.

Rakouský ministr zahraničí navrhl reformu EU. Možná se inspiroval Trumpem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Kurz doufá, že Brexit pomůže otevřít dveře debatám, jak by se EU mohla proměnit. Rakousko bude Evropské unii předsedat ve druhé polovině roku 2018 a Kurz by reformy rád prodiskutoval.

„EU je příliš slabá v důležitých otázkách a dominuje v těch bezvýznamných,“ kritizoval Unii Kurz. Dokazuje to např. zavedení povinnosti vypsat alergeny u jednotlivých jídel v restauracích. Naproti tomu v otázce zajištění vlastní bezpečnosti se chová váhavě. V zahraniční politice a posílení vlastní bezpečnosti by EU měla být důraznější. Kurz ve svých úvahách počítá i s evropskými armádními skupinami, které by bylo možné nasadit v krizových oblastech.

Celý článek v němčině naleznete zde.

V ekonomické oblasti Kurz volá po deregulaci a racionalizaci procesů, které zde EU používá. V praxi by to znamenalo vrátit řadu pravomocí z bruselské úrovně zpět národním státům. Kurz se pravděpodobně inspiroval u nového prezidenta USA Donalda Trumpa, protože stejně jako nový šéf Bílého domu doporučuje, aby mohla být každá nová regulace přijata jen tehdy, když budou dvě regulace zrušeny.

Současně s tím navrhuje významné zeštíhlení Evropské komise – o třetinu členů, případně až o polovinu. Předseda Evropské komise, jímž je dnes Jean-Claude Juncker, by byl napříště volen přímo.  

Svůj plán chce Kurz projednat v Rakousku, aby země hovořila jednotným hlasem, a posléze své návrhy prodebatuje s ostatními členskými zeměmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…