Rakušan: Za úspěch ve volbách bychom považovali přes 12 procent hlasů

24.05.2019 16:40

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan odevzdal dnes krátce po 15:00 hlas v evropských volbách. Za úspěch by považoval přes 12 procent hlasů pro koalici STAN s TOP 09 a regionálními partnery, aspoň dvouciferný výsledek považuje za samozřejmost, řekl Rakušan novinářům. U voleb ho doprovázel první místopředseda hnutí Jan Farský, který ale bude volit jinde.

Rakušan: Za úspěch ve volbách bychom považovali přes 12 procent hlasů
Foto: archiv starosty
Popisek: Vít Rakušan

„Volební účast většinou do evropských voleb nebývá až tak valná, já ale doufám, že jsme se snažili napříč politickým spektrem občanům vysvětlit, že ty volby jsou velmi důležité. My na naší kandidátce si skutečně myslíme, že jsou zcela zásadní,“ řekl Rakušan. Přál by si, aby volební účast přesáhla 20 procent, i tak by ale podle něj šlo o nízké číslo vzhledem k důležitosti voleb.

Výsledky může podle něj ovlivnit řada faktorů, třeba právě volební účast. „Záleží na tom, jaké spektrum voličů se povede oslovit, zda to budou spíše starší lidé, nebo mladší lidé. Jde o to, zda uspějí menší uskupení, která těsně překročí pět procent, nebo hranici nepřekročí,“ řekl.

Letošní volby jsou dle Rakušanova názoru důležitější než předchozí. „Počet nejrůznějších populistických a extremistických stran nejenom u nás, ale všude v Evropě, je podstatně vyšší, než býval v minulosti a tady skutečně hrozí, že Evropa jako prostor, kde se hledá konsensus, kde se diskutuje, kde se na sebe nekřičí a kde se nevede agresivní silová politika, se trochu změní,“ uvedl předseda STAN.

Letošní volby do Evropského parlamentu jsou v České republice čtvrté. Lidé si mohou vybrat budoucí europoslance z rekordní nabídky 39 stran, hnutí nebo jejich koalic, které nominovaly přes 840 kandidátů. Na jedno z 21 českých křesel v Evropském parlamentu o 751 členech tak připadá v průměru 40 adeptů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…