Ransdorf: Světu hrozí další studená válka

10.07.2014 13:50

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf se ve svém článku, zveřejněném na serveru ParlamentníListy.cz, rozepsal o záměrech Ruska a Západu (tj. EU a USA) s Ukrajinou. Budoucnost východoevropského státu prý není nikterak růžová. A světu hrozí další studená válka.

Ransdorf: Světu hrozí další studená válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Rusko podle komunistického europoslance preferuje celistvou Ukrajinu, se kterou by mohlo navázat vzájemně prospěšné, civilní a pragmatické vztahy. „Pokud by Porošenko po nějaké době dokázal potlačit neonacisty a vyjednat nějaký modus vivendi mezi západní Ukrajinou a Kyjevem na jedné straně a východní a jižní Ukrajinou na druhé straně, je pravděpodobné, že Porošenko a Putin najdou nějaký mírový a pragmaticky orientovaný způsob koexistence,“ myslí si.

A těžit by z toho mohl i nový ukrajinský prezident Porošenko. Ten by podle Ransdorfa jen těžko vyvážel své produkty do Evropské unie, do Ruska ale žádné překážky exportu nehrozí. „Podle mě je to nejpravděpodobnější možnost vyřešení situace a Kreml jí patrně dá přednost před jinými řešeními,“ konstatuje.

USA a EU mají podle mínění Ransdorfa s Ukrajinou odlišné záměry. „EU chce trh pro své zboží a služby, USA chtějí co nejvíce ekonomicky i politicky poškodit Rusko a zároveň svázat ruce EU, jejíž projekt východního partnerství je nyní v troskách,“ podotýká s tím, že byrokrati EU dosud nebyli schopní zajistit cíle, prospěšné Evropské unii.

„Cíl americké zahraniční politiky má tu výhodu, že je prostý. Destabilizace Ukrajiny má za cíl poškodit EU i Rusko. Američané prosazují svůj vliv šířením chaosu po světě prostřednictvím 'demokratických revolucí'. Poslední z nich potkala Ukrajinu. Na Ukrajině se má zrodit nová studená válka jako prostředek americké kontroly Západu. To Putin ví,“ přichází s osobitými názory.

Celý text k přečtení ZDE

Ukrajinu podle Randsdorfa čeká neveselá budoucnost. „Ani jeden z ukrajinských politiků, které převrat vysunul do popředí, nemá nějaký reálný plán na stabilizaci ekonomiky. Ukrajina se odstřihla od ruského trhu,“ odůvodňuje svůj pohled na další směřování východoevropského státu.

„A americký kongres už ve dvou čteních projednal zákon 2277. Ten předpokládá konkrétní akce vůči Ruské federaci, zaměřené proti zvolené reprezentaci Ruské federace s cílem dosáhnout změny režimu. Rusko podle Kerryho už není přítel a partner, ale protivník. Tedy další studená válka?“ uzavírá svůj pohled na věc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…