Ransdorf už ví, jak to dopadne na Ukrajině

05.05.2014 13:49

Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf ve svém článku na ParlamentníchListech.cz hodnotí poslední události na Ukrajině. V městě Slavjansk na východě země zní sirény a lidé se obávají nové ofenzivy od ukrajinské armády. Stále se pak diskutuje o událostech v Oděse. Podle Ransdorfa se zde situace vymkla kontrole a prosadila se cesta hnutí, která ovládla Majdan: Svoboda, Udar, Otčina.

Ransdorf už ví, jak to dopadne na Ukrajině
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

V Oděse radikálové nahnali stoupence federalizace do Domu odborů. Lidé neměli vodu a nemohli dýchat. Když byli propuštěni, museli projít „koridorem hanby“, kde byli vystaveni fyzickému násilí. Podle analytika Lva Veršinina počet mrtvých nezůstane na 46, ale může vzrůst až ke stovce.

Ukrajinská vláda se nemůže spolehnout na milici. Na jihovýchodě se tvoří protestní armáda

Podle Ransdorfa je spoluviníkem celé tragédie také milice. Ta dostala od guvernéra Oděsy Vladimira Němirovského instrukce, aby nezasahovala proti pravicovým radikálům.

Celý článek ZDE.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov ani prozatímní prezident Oleksandr Turčynov přiznali, že milice není schopna plnit úkol vyplývající z ukrajinské ústavy, tedy ochranu veřejného pořádku. Lidé na jihovýchodě navíc podporují sebeobrany, v Doněcku a Luhansku probíhá mobilizace a odhaduje se, že zdejší „armáda“ může dosáhnout počtu deset tisíc lidí.

Jasným vítězem prezidentských voleb bude oligarcha Porošenko

Jako na zavolanou pro Kyjev pak v neděli zazněly dva hlasy ze zámoří. Kanadský premiér Stephen Harper oznámil rozšíření sankcí na ruské společnosti působící v Kanadě a americký senátor John McCain vyzval jménem skupiny republikánských senátorů, aby prezident USA Barack Obama poskytl Ukrajině vojenskou pomoc.

Na Ukrajině mají 25. května proběhnout prezidentské volby. Podle Ransdorfa je jejich jasným vítězem Petro Porošenko, oligarcha a majitel pátého kanálu televize, který hrál důležitou roli během událostí na Majdanu. Nejvýznamnější protikandidátkou je Julija Tymošenko, která zkouší nahnat body opatrnou kritikou oligarchů.

Porošenko se domluvil s USA. Bude se ale muset opírat o ozbrojenou pěst Kyjeva

Jihovýchod Ukrajiny bude prezidentské volby podle Ransdorfa bojkotovat. V řadě míst se tak nejspíš volby vůbec neuskuteční. Kyjev přesto prezidentskou volbu uspořádá, bude v tom mít podporu Západu. Podle českého europoslance pak zvítězí právě Porošenko, protože vše dopředu konzultoval s americkou stranou.

„Aby se udržel, bude se muset opírat o sílu, bude muset mít všude `ozbrojenou pěst` Kyjeva. Selže-li hra na unitární stát, může nastat pokus o něco na způsob federace v Bosně a Hercegovině (soudí už zmíněný analytik Lev Veršinin),“ uvádí Ransdorf. Obává se ovšem, že federace nemá na Ukrajině šanci na úspěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…