Rath netušil, že má v krabici peníze místo vína. Nepoznal rozdíl, tvrdí advokát

09.10.2013 16:20

Policie při vyšetřování kauzy exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD), obžalovaného z korupce, zjišťovala rozdíl mezi krabicí s šesti láhvemi vína a sedmi miliony korun v bankovkách. Víno vážilo osm kilogramů, peníze o tři méně. Podle Rathova advokáta Adama Černého nemohl klient tušit, že je uvnitř hotovost už jen kvůli tomu, že láhve vína údajně necinkaly. Řekl to ve středu před krajským soudem, který kauzu projednává a kde se protokol o pokusu četl.

Rath netušil, že má v krabici peníze místo vína. Nepoznal rozdíl, tvrdí advokát
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudem

Policisté zadrželi Ratha loni v polovině května v Rudné u Prahy. Tehdejší politik tvrdil, že je v krabici víno, byla ale plná peněz. Podle žalobce Petra Jiráta bylo sedm milionů korun úplatek, což Rath odmítá.

Krabice plná peněz je o tři kila lehčí než krabice s vínem

Vyšetřovací pokus z loňského prosince se podle protokolu odehrál v Praze v České národní bance, byli u něj policisté i advokáti. "Účelem bylo zjistit a zaznamenat skutečnou váhu hotovosti sedm milionů korun v bankovkách a krabice se šesti láhvemi vína," četl z protokolu soudce Robert Pacovský.

Policie při téměř hodinovém pokusu zaznamenala, že krabice s láhvemi "sedmičkového" vína váží zhruba osm kilogramů a naplněná bankovkami ukázala na váze hodnotu přibližně pět kilogramů.

Nezapomeň na to „víno“, řekli Rathovi Pancová s Kottem

Advokát chtěl ve středu po soudci, aby nechal přehrát videozáznam z pokusu. Podle Pacovského to ale není možné, protože nosič CD se záznamem dorazil do spisu poškozený. Právník proto požádal o zajištění kopie. Důvodem je podle něj to, že policie prý "s krabicí třásla a je tam dobře vidět, že to necinkalo", dodal Černý. Důvodem je prý fakt, že je uvnitř kartonová mřížka.

Námitka směřuje k Rathově tvrzení, že nemohl poznat, zda je uvnitř skutečně víno, či bankovky. Rath před policií i soudem uvedl, že při odchodu ze společné schůzky v domě Kateřiny Pancové a jejího přítele Petra Kotta mu bylo řečeno, ať si "nezapomene vzít to víno". Když pak po následném zadržení policií spatřil uvnitř peníze, byl podle svých slov v šoku.

Rozdíl tří kilogramů jsem nepoznal

Rath ve středu k záznamu pokusu řekl, že pro něj nebylo zcela běžné nosit podobné krabice s vínem a váhový rozdíl by prý těžko poznal. "Tři kilogramy nejsem schopen identifikovat," dodal. Také když krabici dostal, nevěděl údajně, kolik láhví uvnitř má být. Rath zopakoval svou dřívější poznámku o tom, že si s Pancovou občas vína vyměňoval.

Státní zastupitelství viní Ratha s dalšími deseti lidmi z korupce při vyřizování veřejných zakázek ve zdravotnictví a stavebnictví ve Středočeském kraji, kterému Rath šéfoval coby hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…