Rathova žalobkyně Bradáčová možná povýší. Může nahradit Rampulu

13.06.2012 12:03

Po rozhodnutí správního soudu o odchodu Vlastimila Rampuly z funkce nejvyššího státního zástupce se nabízí otázka, kdo bude jeho nástupcem. Server Lidovky.cz hovoří o dvou jménech: ústecké žalobkyni Lence Bradáčové a Stanislavu Mečlovi, který v této roli již jednou byl.

Rathova žalobkyně Bradáčová možná povýší. Může nahradit Rampulu
Foto: hns
Popisek: Vrchní zástupce Vlastimil Rampula

Vlastimil Rampula byl své funkce zbaven již podruhé. Kdo jej nahradí, není zatím příliš jasné. Ovšem vzhledem ke skutečnosti, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zamýšlí zrušit od příštího roku Vrchní zastupitelství v Praze a Olomouci a vytvořit jeden speciální útvar žalobců, přicházejí v úvahu výše zmíněná dvě jména.

Bradáčová, nebo Mečl?

Varianta Mečl se prý nabízí kvůli krátkodobosti uvolněné pozice. Současný náměstek nejvyššího žalobce by se dočasně přesunul na vrchní zastupitelství, které by řídil do jeho zrušení. Poté by se vrátil zpět na Nejvyšší státní zastuptelství v Brně, píše server. Mečl má navíc s funkcí vrchního žalobce určité zkušenosti, když krátce zastoupil Rampulu poté, co byl odvolán. Rozhodnutím městského soudu se ale Rampula na místo vrátil a Mečl putoval zpět do Brna.

Případné povýšení Bradáčové pohaněl ve sněmovně obviněný David Rath, nařkl ji z toho, že se nechala zkorumpovat a přijala jeho kauzu jen proto, aby za odměnu získala post na vrchním státním zastupitelství. K tomu se Bradáčová odmítla vyjadřovat. "Považuji za nedůstojné, abych to jakkoli komentovala," vyjádřila se.

Třetí varianta

Lidovky.cz uvádějí ještě třetí jméno. Rampulu by prý mohla nahradit krajská žalobkyně z plzeňského zastupitelství Anna Maříková. Ta podle tehdejších informací původně dostala nabídku zastoupit Rampulu, než ji přijal Mečl. Tyto informace se ale nepotvrdily a ministr Pospíšil je odmítl komentovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …