Ratlík Babiš. Byl to Zemanův plán? ptá se publicista. A ještě něco k ČSSD

17.07.2019 16:41

Někteří komentátoři tvrdí, že na stávající vládní krizi je nejvíc bita ČSSD, protože nemá šanci vybrat si, kdo ji bude reprezentovat v kabinetu Andreje Babiše (ANO), a navíc nemá moc šanci prezentovat svůj program, protože se neustále mluví o minstrovi kultury Antonínu Staňkovi. Publicista Jan Jetmar však tvrdí, že na současné krizi je nejvíc bit premiér Andrej Babiš, který se před očima roztéká asi tak rychle jako vosková svíčka.

Ratlík Babiš. Byl to Zemanův plán? ptá se publicista. A ještě něco k ČSSD
Foto: Repro XTV
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Politická krize v Česku trvá už několik týdnů. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) měl na přání svých kolegů skončit ve funkci ke 31. květnu. Jenže neskončil, uplynul další měsíc a půl a Staněk ministrem kultury zatím stále zůstává, takže sociální demokraté nemohou do vlády vyslat někoho, kdo by měl větší důvěru jak jejich, tak kulturní obce. Prezident republiky Miloš Zeman Staňkův odchod zablokoval až do konce července. Teprve v poslední den tohoto měsíce ho odvolá. A vůbec není jisté, koho jmenuje na jeho místo.   

Anketa

Podporujete novou předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou?

6%
94%
hlasovalo: 7406 lidí

Dalo by se tedy říct, že na současné politické krizi je asi nejvíc bita sociální demokracie.

Publicista Jan Jetmar to však vidí jinak. Domnívá se, že osud sociální demokracie už je většině lidí ukradený. Lhostejné je prý voličům i to, co sociální demokraté říkají a zda se jim podaří dostat se po příštích volbách do Sněmovny.    

Takřka jako spráskaný pes vychází prý ze současné krize předseda vlády Andrej Babiš, který by spor o odvolání ministra Staňka mohl řešit  podáním kompetenční žaloby na prezidenta Zemana, protože z dřívějších stanovisek Ústavního soudu vyplývá, že prezident musí odvolat ministra, u kterého to premiér požaduje, bez zbytečného odkladu. K podání kompetenční žaloby se však Babiš nemá. Podle publicisty se chová jako slabý premiér a trpí tím jeho image kdysi silně vypadajícího politika.   

„Jediný, kdo se teď klepe jako ratlík a vidí svůj ústup ze slávy v živých barvách přímo před očima, je Babiš. Po letenském odporu ‚pražské kavárny‘ a totální neschopnosti Babiše cokoliv řešit, natož to alespoň srozumitelně komunikovat, se ukazuje, jak je premiér slabý a bezmocný. Babiš už nevykřikuje dokola, jak on všechno zařídí, udělá, jak je skvělý, úžasný, silný, neporazitelný, jediný, a všichni ostatní jsou špatní. Začal se nám chlapec roztékat jako vosk na svíčce a brzy se amorfní hmota rozteče i do amorfního tvaru a socialisté by si měli uvědomit, že s jeho pádem padnou i oni a už nevstanou. Nakonec nebudou stačit žádné peníze světa ani 1000 Prchalů, aby si Babiš koupil svoji popularitu zpátky. A pak to oslavíme,“ napsal Jetmar.

Jan Jetmar na Facebooku doslova napsal:

Je zvláštní, že nejvíc tu ministerskou krizi ČSSD nakonec odskáče Babiš na ztrátě image.

Zajímalo by mě, zda to byl Zemanův záměr nebo ne?

Socialisté se v poslední době chovají jako vzteklé děti, které je třeba občas plesknout přes zadek a oni se zklidní, takže ti nemají čím překvapit, navíc tu hru na vydíranou, že odejdou z vlády, opakují už asi pošesté, takže se z toho stává běžná denní rutina.

Ostatně, koho zajímá, co by bylo s ČSSD, kdyby z vlády odešla?

Nikoho.

A co s ní bude, když neodejde?

Vlastně, také nikoho.

Jediný, kdo se teď klepe jako ratlík a vidí svůj ústup ze slávy v živých barvách přímo před očima, je Babiš.

Po letenském odporu "Pražské kavárny" a totální neschopnosti Babiše cokoliv řešit, natož to alespoň srozumitelně komunikovat, se ukazuje, jak je premiér slabý a bezmocný.

Babiš už nevykřikuje dokola, jak on všechno zařídí, udělá, jak je skvělý, úžasný, silný, neporazitelný, jediný a všichni ostatní jsou špatní.

Začal se nám chlapec roztékat jako vosk na svíčce a brzy se amorfní hmota rozteče i do amorfního tvaru a socialisté by si měli uvědomit, že s jeho pádem padnou i oni a už nevstanou.

Nakonec nebudou stačit žádné peníze světa ani 1000 Prchalů, aby si Babiš koupil svoji popularitu zpátky.

A pak to oslavíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…