Řecko o krok blíže bankrotu. Premiér Tsipras se prý v Bruselu pohádal

20.03.2015 22:48

Ekonom a analytik Miroslav Zámečník a Kostas Tsivos z Univerzity Karlovy diskutovali o situaci v Řecku. Po dalším jednání summitu EU je kolébka olympijských her zase o krok blíž bankrotu. Unie totiž řeckému premiérovi Tsiprasovi příliš nevěří, že nebude plýtvat financemi. Zámečník varoval, že řecký pád může nastat velmi rychle, Tsivos však kontroval, že Řekové mají za pět let všeho plné zuby. To snad ani nepotřebujeme volby, ať pošlou někoho z Bruselu, rozčílil se.

Řecko o krok blíže bankrotu. Premiér Tsipras se prý v Bruselu pohádal
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Řecký premiér Alexis Tsipras tvrdí, že reformy bude provádět, ale po svém. A to se zbytku EU příliš nelíbí, další půjčky prý přijdou jen tehdy, když vláda v Athénách předloží zásadní plány reforem. A podle Zámečníka se blíží hodina pravdy. "Může nastat překvapivou rychlostí, zvlášť když není jasné, jak na tom je Řecko s penězi," podotkl ekonom. Tsivos dodal, že Řekové už jsou unavení a frustrovaní. "Mizérie, která tam začala v roce 2010, dodnes pokračuje," varoval.  

Řekové z půjčených peněz neviděli ani euro, upozornil odborník

Problém je podle Zámečníka v tom, že Řecko dluží i státům, které mu nevěřily už od roku 2010, jde např. o Finsko. To půjčilo Athénám za přísnějších podmínek než např. Evropská centrální banka či Mezinárodní měnový fond.

V tu chvíli se ale zase ozval Tsivos s poznámkou, že pověstná "trojka" je v Řecku chápána jako zlo, které zemi přivedlo na pokraj humanitární krize. "A jestli nechtějí jednat s řeckou vládou, tak ať nám pošlou někoho z Bruselu, kdo se bude starat o splácení. Proč by se pak v Řecku měly konat volby," ptal se ironicky odborník z Univerzity Karlovy.  

"Řecko v podstatě zbankrotovalo. Ale musíme také říct, že z těch mezinárodních půjček Řekové neviděli nic, to jde jen na umoření dluhu. A nová vláda říká, že je to nesplatitelné," pokračoval Tsivos, jenž má za to, že Řecko nemělo vstoupit do eurozóny, ale šlo o politické rozhodnutí, na které kývli i další členové eurozóny. Bohatí už si navíc vyvedli peníze z Řecka a ostatní nemají co vyvádět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…