Řecko oddluží okradení důchodců. Pak to možná přijde i sem, varuje Šichtařová

16.03.2012 22:24

"Nejbezpečnější" investice do státních dluhopisů prostřednictvím penzijních fondů není zdaleka tak bezpečná, jak by se mohla na první pohled jevit. To píše na svém blogu ředitelka společnosti Next Finance ekonomka Markéta Šichtařová. Pro příklad si jde do Řecka, kde byl státní dluh seškrtán právě na penzijních fondech.

Řecko oddluží okradení důchodců. Pak to možná přijde i sem, varuje Šichtařová
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Odpuštění řeckého dluhu vyústilo v okradení důchodců, píše Šichtařová. Odpuštění dlužné částky totiž odsouhlasila právě většina penzijních fondů. Zlý úmysl odpovědných politiků v tom ovšem ekonomka nehledá. „To by museli být zúčastnění politici příliš chytří a v chodu finančních trhů zběhlí, aby takový plán dokázali nejprve vymyslet a poté zrealizovat,“ podotýká

Příčinu řeckých potíží vidí jinde. „Spíš byli někteří zúčastnění „jen“ poněkud tupější a jiní zase poněkud zahleděnější do svých dobrých úmyslů Evropu zachránit,“ dodává.

Jsou u nás fondy bezpečnější?

Šichtařová upozorňuje, že i Česká republika je součástí Evropy a také u nás jsou penzijní fondy vládními politiky označovány za velmi bezpečnou investici. „A je to tady. Penzijní fondy musí ve své podstatě házet do koše cenné papíry, které nakoupily za peníze vybrané od svých klientů. Neboli své klienty – současné i budoucí důchodce - o peníze prostě obírat,“ konstatuje Šichtařová.

Zlé časy podle ní nastanou ve chvíli, kdy hladce proběhne "povinně dobrovolný" škrt většiny řeckého dluhu, aby i ostatní země následně dostaly signál o tom, že něco podobné je skutečně možné. „Pak už nebude nic bránit, aby se stejným způsobem, totiž administrativním škrtem dluhu, „vyřešilo“ předlužení i dalších zemí. Řečeno polopatě: aby se obrali další důchodci napříč Evropou. (Však oni toho vedle stopnutých valorizací unesou ještě dost…),“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…