Řecku už nic nepomůže, myslí si Babiš. U nás by o euru uspořádal referendum

25.07.2015 8:49

Podle vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše bylo politické rozhodnutí poskytnout Řecku další půjčky zcela špatné. Uvedl to v rozhovoru pro MF Dnes, kde také řekl, že řecká krize se stala testem fungování Evropské unie, ale zkouška prý nedopadla dobře.

Řecku už nic nepomůže, myslí si Babiš. U nás by o euru uspořádal referendum
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

„Pro Řecko by bylo výhodné opustit eurozónu. Vlastní měna by jim lépe nastartovala ekonomiku, automaticky s tím by muselo dojít k odpuštění dluhu. Chápu, šlo by o špatný precedent, mohlo by se to pak stát i u dalších států,“ říká Babiš s tím, že dle něj bude kvůli novým půjčkám obdobný problém na světě za další tři roky, ne-li dřív.

Podle českého vicepremiéra nepomůžou Řecku ani rychlé reformy. „Pokud navýšíte daň z přidané hodnoty z 10 na 23 procent, podnikatelé se to budou snažit obcházet. Když navýšíte korporátní daň, firmy budou z Řecka utíkat. Podle mne je třeba daně vybírat, ne zvyšovat. Ano, můžete snížit důchody a platy státních zaměstnanců a navýšit daně, před kterými nemají Řekové kam utéct. Jenže to vše jsou drastická opatření, která tvrdě dopadnou na lidi. A ekonomiku to dostatečně nenastartuje,“ říká Babiš.

Zároveň uvedl, že dokud bude ministrem financí a Řecko členem eurozóny, bude proti přijetí eura v Česku. „V této chvíli by pro nás bylo přijetí společné měny nevýhodné a drahé. A bez ohledu na Řecko bychom v budoucnu měli uspořádat referendum k přijetí eura,“ dodal.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…