Ředitel VZP je zklamán, jak nepěkně o ní mluví Babiš. Pokusí se jej prý přesvědčit

03.03.2014 19:42

Vláda dnes obměnila správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek očekává, že bude setrvávat v plnění stejných úkolů a cílů jako její předchozí členové. Uvedl to v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT24.

Ředitel VZP je zklamán, jak nepěkně o ní mluví Babiš. Pokusí se jej prý přesvědčit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Kabátek, ředitel VZP

Kabátek prozradil, jaké největší priority nyní před novou správní radou leží. Za nejpalčivější označil zajištění stability pojišťovny, dále zmínil i otevření smluvní politiky a také vstřícné chování VZP ke svým smluvním partnerům a klientům.

Co se týče hospodaření VZP, v minulém roce se podle Kabátka podařilo dosáhnout významných úspor. „Podařilo se vytvořit finanční prostor ve výši 2,9 miliardy korun,“ vypočítal s tím, že chystá další úspory v oblasti léků a také snížením úhradových cen za speciální materiál. „Chci dosáhnout vyrovnaného hospodářství VZP. To je ten hlavní cíl, který jsem si stanovil,“ dodal.

Kabátek připustil, že v dřívější době nepanoval pořádek v nastavení cen k jednotlivým přístrojům, ovšem po jeho zavedení došlo k výrazným úsporám, které ale z velké části byly opět použity na úhradu těch zdravotních služeb, které nevynášejí příliš peněz.

Postoj VZP k regulačním poplatkům je neutrální

Zrušení regulačních poplatků se hospodaření VZP podle jeho slov nijak nedotkne. Celkový výpadek sice nabyde výše přibližně dvou miliard v systému, nicméně vláda se rozhodla tento výpadek kompenzovat. A jak poznamenal Kabátek, sama VZP je připravena se na této kompenzaci podílet.

VZP čelí kritice ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. V pořadu Otázky Václava Moravce na ČT se nechal slyšet, že přes tuto instituci ročně proteče přes 150 miliard a nikdo neví kam. „Každý měsíc v rámci jednání správní rady předkládáme data pro její členy, v nichž deklarujeme, jak ve kterém segmentu jsou čerpány prostředky na zdravotní péči,“ bránil se Kabátek. Poskytne prý Babišovi natolik detailní informace o činnosti VZP, že nepochybuje o tom, že ho přesvědčí, že peníze jsou používány pouze pro své účely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…