Referenda na východě Ukrajiny? Podle Turčynova to byla teroristická fraška

12.05.2014 12:21

Referenda v Doněcké a Luhanské oblasti, které údajně podpořilo odtržení těchto regionů od Ukrajiny, se zúčastnila nanejvýš třetina oprávněných voličů. Novinářům v Kyjevě to v pondělí řekl úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Údaje východoukrajinských separatistů jsou podstatně vyšší, podle nich přišlo hlasovat až 80 procent lidí.

Referenda na východě Ukrajiny? Podle Turčynova to byla teroristická fraška
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska

V Luhanské oblasti se do hlasování podle Turčynova zapojilo 24 procent oprávněných voličů, v Doněcké oblasti ne víc než 32 procent. "V řadě okresů Luhanské oblasti se tato fraška navíc vůbec nekonala," poznamenal prezident.

Na východě Ukrajiny nedohlíželi na volby žádní pozorovatelé

Nestranné informace o volební účasti nejsou k dispozici, západní státy ani žádná z mezinárodních organizací své pozorovatele na východ Ukrajiny nevyslaly.

Podle zpravodaje americké tiskové agentury AP byla volební účast vysoká. Oponenti separatistů se nicméně spíš do hlasování nezapojili, než aby hlasem proti sebeurčení vyvolávali nežádoucí pozornost organizátorů. Bezprostřední známky nátlaku či zastrašování ze strany proruských radikálů zpravodaj AP u volebních místností nezaznamenal.

Je to fraška, která má zastřít vraždy, únosy a násilnosti

Turčynov v pondělí v komentáři nedělní referendum důrazně odmítl. "Fraška, kterou teroristé a separatisté označují za referendum, není ničím jiným, než propagandistickou zástěrkou vražd, únosů, násilností a dalších těžkých zločinů," řekl úřadující prezident.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…