Referendum o czexitu nemá smysl, míní europoslanec Tomáš Zdechovský

26.04.2020 17:39

Z PROFILŮ Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) popsal čtenářům serveru ParlamentníListy.cz, jak v čase koronaviru funguje Evropský parlament. Vysvětlil také, proč se domnívá, že by Česká republika neměla opouštět Evropskou unii.

Referendum o czexitu nemá smysl, míní europoslanec Tomáš Zdechovský
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Europoslanec Tomáš Zdechovský prozradil, že Evropský parlament se v této složité době schází na videokonferencích a v rámci možností jedná o různých záležitostech. Bruselských videokonferencí se může zúčastňovat i ze svého českého domova, takže v těchto dnech necestuje za hranice České republiky.

EP jedná prostřednictvím videokonferencí. Díky tomu může parlament v rámci možností za těchto omezených podmínek relativně dobře fungovat. Vzhledem k tomu, že EP je nyní zavřený (a ještě nějakou dobu bude), a omezením, která nyní jsou, je pro mě zatím možné působit jen v Česku. V současné době nikam nelítám a zůstávám v ČR,“ napsal Zdechovský.

Pár slov věnoval i možnému odchodu České republiky z EU. Je přesvědčen, že většina společnosti o tento krok nestojí. Proto nemá smysl pořádat ani referendum o případném vystoupení z EU.

„Myslím, že takové referendum opravdu nedává žádný smysl. Ani po něm není poptávka mezi většinou české veřejnosti,“ napsal Zdechovský. Dovolával se přitom průzkumu CVVM z prosince 2019, v němž dalo 54 procent dotázaných najevo, že nestojí o pořádání takového referenda. Jeho uskutečnění by uvítalo jen asi 30 procent dotázaných. V únoru 2019 byl názor dotázaných téměř totožný.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Czexit by nepovažoval za rozumný ještě ze dvou důvodů. V první řadě proto, že jako členové EU máme lepší přístup na společný trh, což je pro exportní ekonomiku českého typu velmi důležité. A vzhledem k tomu, že jsme zemí uprostřed Evropy, stejně bychom museli přijímat obchodní pravidla EU, jinak bychom stejně nemohli obchodovat s okolními zeměmi, které členy EU jsou. Takže kdybychom z EU vystoupili, moc by se toho pro nás nezměnilo, jen bychom se nesměli podílet na tvorbě pravidel, která bychom tak či onak dodržovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…