Reforma školství? Snaha ospravedlnit existenci ministerstva, píše Týden

16.02.2013 22:13

Komentátor serveru Týden.cz Marek Přibil hodnotí dohodu ministra školství Petra Fialy s rektory vysokých škol. Jeho předchůdce Josef Dobeš měl s reformou VŠ velké problémy, proto je asi Fiala opatrný.

Reforma školství? Snaha ospravedlnit existenci ministerstva, píše Týden
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala

„Univerzity se podle věcného záměru zákona o vysokých školách, jak varovala akademická obec, měly stát jakousi orwellovskou líhní zaměstnanců pro firmy, jejichž zástupci by školy ovládali ve správních radách podobně jako lokální politikové. Na autonomii se zapomnělo, naopak měla být ohrožena,“ připomněl jeden z aspektů Dobešových snah Přibil.

Nyní se prý akademici s ministrem dohodli na způsobu jmenování profesorů a docentů. „Novela zavádí i takzvané kontraktové financování, díky němuž by měly mít univerzity od státu garantovanou určitou částku na několik let dopředu. Školy by se také měly profilovat buď jako výzkumné, vzdělávací nebo profesní. Bližší údaje a konkrétní podklady ale zatím chybějí,“ připomíná Přibil.

Novinář proto shrnuje, proč je Fialova reforma takto opatrná. Sešlo například ze školného i zápisného. „Na jednu stranu lze tak hodnotit opatrný (až dojmologický) Fialův přístup k "reformě" kladně; vychází zřejmě z toho, jaké zkušenosti měly univerzity s Dobešem. Na stranu druhou je toho ale trochu málo, uvážíme-li zase, na kolik milionů už reforma vyšla a že se de facto připravuje deset let. Jinak řečeno: Mnoho povyku pro nic,“ napsal Přibil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…