Reforma vysokých škol je dělaná na koleni, stěžuje si ČSSD

22.01.2013 16:01

Sociálním demokratům se nelíbí, že vláda připravuje reformu vysokých škol v časové tísni a reforma jako taková může podle nich nahrávat nespravedlivému rozdělování financí. Součástí reformy má totiž být takzvané kontraktové financování, které by školám zaručilo určitou částku na několik let dopředu.

Reforma vysokých škol je dělaná na koleni, stěžuje si ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Zopakovali i svůj zásadní nesouhlas se zpoplatněním studia. Kompletní návrh chce ministerstvo představit na jaře. "Ač by se chtělo říct, že se spěchá proto, aby se nenašly zásadní připomínky," komentoval časový harmonogram přípravy reformy stínový ministr školství a senátor Marcel Chládek. Místopředseda sněmovního výboru pro vzdělání Ivan Ohlídal také varoval před kontraktovým financováním v podobě, v jaké jej navrhuje ministerstvo. Právě s ministerstvem by si vysoké školy měly vždy vyjednat určitou částku, kterou budou mít jistou na několik let dopředu. Podle Ohlídala ale hrozí, že si na více peněz přijdou ty školy, které budou umět dobře vyjednávat, a ne ty, které by si více peněz opravdu zasloužily na základě svých dobrých vzdělávacích a vědeckých výsledků.

Nový způsob financování přitom samy školy velmi vítají, pomůže jim prý při strategickém plánování a investicích. "Považujeme za správné a konstruktivní jednat o věci nejprve s těmi, kterých se změny týkají. Jakmile bude text novely hotov, počítáme s tím, že jej předložíme k diskusi i opozici," reagoval na výtky mluvčí ministerstva Marek Zemana. ČSSD vadí, že s nimi tak důležitý materiál nikdo neprojednal. Ohlídal kritizoval i omezení akademické samosprávy, o kterém se mluvilo dřív a proti němuž se akademici ostře ohradili. Do záležitostí školy by tak mohli mluvit i lidé zvnějšku.

Rázné NE zápisnému a školnému

Experti ČSSD na školství zároveň zopakovali svůj zásadní nesouhlas se zavedením školného či zápisného a připomněli zkušenosti ze zahraničí, kdy se poplatky po zavedení skokově zvyšovali a absolventi některých oborů pak měli problém půjčky na vzdělání splácet. Reformu vysokých škol chce ministr Petr Fiala přinést vládě na jaře, změny se připravují několik let. Akademici už proti podobě reformy navržené ministerstvem několikrát protestovali. Součástí změn bude například rozdělení škol na vědecké, vzdělávací a praktické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…