Registr aut: Dobeš to svádí na předchůdce, jdou řeči o Bártovi

26.07.2012 8:03

Ministr Pavel Dobeš (ODS) není jediný, kdo má se systémem registrů problém. Ten trápil i jeho čtyři předchůdce. Ti na systém chtěli vypsat řádné výběrové řízení. K novému systému se však dostal až Dobeš a zakázku dal firmě bez ohledu na soutěž. Kvůli tomu možná v pátek odstoupí.

Registr aut: Dobeš to svádí na předchůdce, jdou řeči o Bártovi
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Pavel Dobeš

Exministři dopravy byli už před časem ihned po svém nástupu do resortu postaveni před jasnou věc – poprat se s problémem dosluhujícího systému. Ten do té doby dozorovalo ministerstvo vnitra, které systém předalo dopravě.

Ministři tedy měli dostatek času, několik let, na nové řešení. Přesto budování systému zanedbávali. Někdejší ministr dopravy Gustáv Slamečka teď tvrdí, že už před třemi lety věděl, že nový registr je plnohodnotná zakázka, proto ji nehodlal kombinovat s již dříve uzavřenou smlouvou na počítačové služby. To se však stejně nakonec stalo.

ATC-Telcom posílila za Bárty

Slamečka tak začal připravovat výběrové řízení. To však nestihl a na jeho pozici ho v létě 2010 vystřídal Vít Bárta za Věci veřejné. Za jeho panování na ministerstvu se následně upevnila dosavadní pozice firmy ATC-Telcom. Ta, která nyní může za pády a nefunkčnosti systému.

Podle informací MF Dnes dodavatelem Telcomu byl jistý Jaroslav Mráz. A ten se zase zná s poradcem Víta Bárty Michalem Morozem. Z návštěvní knihy ministerstva dopravy navíc vyplývá, že tam Mráz často docházel za Bártou.

Podle informací ParlamentníchListů.cz však Mráz v době návštěv na ministerstvu dopravy zastupoval ministerstvo vnitra a podíl ve firmě SIKS už neměl. Ta navíc dostala zakázku na subdodavatele v době, kdy Bárta již nebyl ministrem.

Za chyby mohou předchůdci

Proto teď Pavel Dobeš zastává názor, že za všechny chyby mohou jeho předchůdci, ať už zmíněný Bárta, Slamečka nebo Radek Šmerda. Posledně zmínění údajně udělali akorát soutěž na konzultanta. Šmerda k tomu dodává, že nynějšímu ministrovi dokumenty k výběrovému řízení připravil, stačilo ho tak už jen vyhlásit.

To však Pavel Dobeš neudělal. Místo toho registr svěřil firmě ATC-Telcom za 37 milionů, kvůli tomu, že už podle jiné smlouvy dbala na počítače.

Nyní se má situace tak, že pokud registry vozidel nebude plně funkční do pátku, bude muset svou pozici ministr Dobeš opustit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…