Rektoři budou znovu řešit vysokoškolský zákon

04.12.2014 6:29

Jedním z hlavních témat dnešního zasedání pléna České konference rektorů bude postup příprav novely vysokoškolského zákona. Pravděpodobně se bude diskutovat také o proceduře jmenování profesorů. V akademické obci nyní panuje zjitřená atmosféra po dohodě ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) a prezidenta Miloše Zemana o tom, že hlava státu bude mít právo vyjádřit své pochybnosti o některém z kandidátů a prostřednictvím ministra je nechat prověřit.

Rektoři budou znovu řešit vysokoškolský zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rektor UK Tomáš Zima

Ministr Chládek by se měl jednání zúčastnit. V rozhovoru s ČTK minulý týden řekl, že chce rektorům svůj postoj vysvětlit a že věří v uklidnění situace. Rozpory nepovažuje za zásadní.

Šéf resortu však přijede na horkou půdu, protože plénum ČKR hostí brněnská Masarykova univerzita, jejíž rektor Mikuláš Bek kompromis ohledně jmenování profesorů v prezentované podobě označil za nemožný. Bez opory v zákoně podle něj není možné, aby do jmenování profesorů vstoupila jiná instituce. Bek je zároveň místopředsedou ČKR pro oblast vzdělávání.

Rektoři budou řešit i financování výzkumu

Rektoři se budou také zabývat otázkou hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací, o níž by s nimi měl diskutovat vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Sněm Rady vysokých škol nedávno poukázal na to, že při rozdělování finančních prostředků na příští rok nebyly zřejmě v rozporu se zákonem zohledněny výsledky výzkumu. Důsledkem toho je, že ačkoliv podíl vysokých škol na výzkumném výkonu roste, jejich podíl na veřejném financování na rozvoj výzkumných organizací má v roce 2015 klesnout.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

13:21 O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v …