Reportéři ČT: Eurodotace dostává firma nepravomocně odsouzeného

18.06.2012 22:44

Nepravomocně odsouzený liberecký podnikatel je jednatelem firmy, která stále čerpá evropské dotace na výstavbu Geotermálního centra v Liberci. Jiří Zeronik, bývalý člen člen liberecké ODS, je přitom jeden z podnikatelů figurujících v kauze uplácení asistenta poslance Babáka, Šimona Stejkozy. Na podnikatelské aktivity Zeronika v souvislosti s čerpáním eurodotací se zaměřil poslední díl Reportérů ČT.

Reportéři ČT: Eurodotace dostává firma nepravomocně odsouzeného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Zeronik má podle Reportérů ČT figurovat jako jednatel společnosti Iberus. Ta vlastní liberecký kostel Máří Magdaleny, kde má vzniknout Geotermální centrum společnosti Gepo-geotermální energie pro občany. Centrum má pomáhat zájemcům o ekologicky šetrný zdroj energie. Ve společnosti Gepo figuruje i Zeronik.

Klienty prý budou například starostové obcí. Jimi se Gepo zaštiťuje ve chvíli, kdy od reportérky Jany Neumannnové padne dotaz na dosavadní aktivity firmy v oboru. Jenže starostové údajné aktivity Gepo ve své obci popisují v pořadu jako čistě komerční. Že je zde z evropských peněz dotován soukromý projekt, se domnívají i experti. Starostové navíc hovoří o společnosti Geoterm, kde vystupuje prozměnu podnikatel Josef Šlechta. I on byl společně se Zeronikem odsouzen za uplácení poslaneckého asistenta Stejkozy, který pracuje pro člena Věcí Veřejných Michala Babáka.

Zeronik ve vedení společnosti prý neznamená problém

Jednou z podmínek přidělení dotace je přitom bezúhonnost představitelů společnosti. Regionální rada soudržnosti Severovýchod, která má dotace na starosti, přitom v postu Zeronika jako předsedy správní rady společnosti Gepo problém nevidí. "Pan Zeronik není ředitelem obecně prospěšné společnosti. On je předsedou správní rady a v tom případě není postižitelný v duchu té smlouvy, tak, jak je uvedena," uvedla mluvčí Regionální rady soudržnosti Severovýchod Eva Jouklová. Podle právníka Michala Krofta by ale měli podmínku bezúhonnosti splňovat i členové správní rady.

Jméno Jiřího Zeronika se objevilo v souvislosti s uplácením asistenta poslance Michala Babáka, Šimona Stejkozy. Zeronik se Šlechtou měli Stejkozovi nabídnout 15 milionů jako provizi, pokud pro ně získá evropské peníze na výstavbu soukromé metalurgické vysoké školy. Paradoxně měla sídlit ve stejném kostele jako Gepo. Tedy v tom, který vlastní Zeronikem zastupovaná společnost Iberus.

Babákův asistent ale zvolil metodu, dnes známou jako whistleblowing. Na nabídku podnikatelů upozornil policii, přičemž detektivové měli díky němu možnost zdokumentovat předání zálohy 300 tisíc korun. Zeronik s Šlechtou před klíčovým předáním peněz opustili monitorovanou místnost, ve které peníze předal třetí odsouzený, Milan Hnilička. Ten původně chtěl vzít odpovědnost sám na sebe s tím, že výše uvedení podnikatelé v případu nefigurují. Soud mu ale neuvěřil. Oba muži, odsouzení k pokutě 100 tisíc korun a propadnutí korupční částky 300 tisíc, se odvolali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…