Reportéři našli něco velmi zajímavého. Týká se to tohoto Babišova ministra

17.03.2015 19:18

Do velmi nepříjemné situace se dnes dostal ministr dopravy Dan Ťok (nominovaný hnutím ANO), který v minulém týdnu završil prvních sto dnů ve své funkci. Český rozhlas totiž ve spolupráci se Švédským rozhlasem zjistil, že česká pobočka švédské stavební společnosti Skanska čelí podezření, že byla zapletena do korupčního skandálu. Firmě tehdy šéfoval právě Ťok. Jeho vyjádření pro Český rozhlas jsou přitom ne příliš přesvědčivá.

Reportéři našli něco velmi zajímavého. Týká se to tohoto Babišova ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Švédští interní auditoři prý v roce 2011 zjistili, že česká pobočka podivně vyvedla ze svého hospodaření nejméně 100 milionů korun. Prý je poslala firmě, se kterou spolupracovala na zakázce na dostavbu silnice R7. "Tyto peníze měly následně jít na úplatky,“ měly Švédskému a Českému rozhlasu říci dva vysoce postavené zdroje ze Skansky.

V podstatě jde o to, že v tendru na dostavbu silnice R7 za 2,2 miliardy korun zvítězilo konsorcium tří firem – Skansky, Geosanu Group a EDS. Skanska byla vedoucím konsorcia a měla 71,5 procenta z celé zakázky. Geosan měl 18,5 procenta a EDS 10 procent.

Jenže o dva roky později, v červnu 2010, firmy podepisují novou konsorciální smlouvu. Podle ní je náhle podíl Skansky jen 55 procent a Geosanu Group vzrostl na 35 procent. "Vyjádřeno v penězích – Skanska se vzdala podílu v hodnotě 367 milionu korun,“ píše web veřejnoprávního rádia.

Ministr Ťok se vyjadřoval jen velmi obecně

Dnešní ředitel české pobočky firmy Skanska Roman Wieczorek tvrdí, že Skanska podlehla nátlaku svého partnera a pro lepší obchod mu přenechala 360 milionů.

Tehdejší ředitel Skansky a dnešní ministr dopravy Dan Ťok se k celé věci vyjadřoval velmi neurčitě. "Nemohu vám odpovědět teď. Byla tady jakási dohoda, proč to udělat takhle. Ale jak jsem vám říkal. Vy byste chtěli, abych vám odpověděl na věci, které jsem nerozhodoval,“ řekl.

Na námitku reportéra, že musel rozhodovat on, protože byl přece ředitelem české pobočky Skansky, Ťok uvedl: "To nebylo jen moje rozhodnutí, byly tam návrhy a byla tam struktura… Víte, byly tam dohody z té a té doby…“

Reportér na to upozornil, že Peter Wallin, což je finanční ředitel celosvětové Skansky, si vzpomíná, že měl kvůli tomuto projektu s Ťokem mnoho schůzek. A že Ťok zpočátku nedokázal všechno vysvětlit a že Wallin byl na Ťoka rozčilený.

Současný ministr dopravy na to reagoval takto: "Měli jsme diskuze a mohlo to být. Samozřejmě, protože jsem mu hned všechno pořádně nezodpověděl. Měli jsme schůzky, protože já také musel pochopit, jak to bylo udělané.“

Ťok tvrdí, že v celé věci neměl podezření na korupci, prý ani neslyšel, že by takové podezření v tomto projektu někdo měl.

Reportér na to reagoval, že rozhlas mluvil se šéfem správní rady Skansky Stuartem Grahamem. Jemu prý bylo na konci roku 2011 reportováno, že v tomto projektu je podezření z korupce. To si prý vybavil i další člen správní rady Lars Petersson.

Ťokova odpověď? "Fajn, ale k tomu nemám co dodat. Možná interní audit mohl říci, že je tam podivná struktura a že mají nějaká podezření, ale mně to reportováno nebylo.“

Celý projekt běžel v době, kdy firmu vedl Ťok

Rozhlas k tomu dodal, že nynější ministr Ťok firmu řídil od února roku 2008. První smlouva o konsorciu je podepsána 31. července 2008 a výběrové řízení běželo ještě o několik týdnů později.

Problematická a zpochybňovaná konsorciální smlouva je podepsána 17. června. "Celý projekt tedy ve skutečnosti běžel v době, kdy za firmu odpovídal právě Dan Ťok,“ upozorňuje rozhlasový web.

  • Celá zpráva včetně zvukového záznamu je ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…