Podělal jsem si život, řekl Andrej Babiš při mimořádně upřímné zpovědi

17.03.2015 9:17

„To, co je v našem vlastnictví, stojí za prd, tak ať to někdo vyšetří!“ volal nekompromisně k zodpovědnosti vicepremiér Andrej Babiš a šéf hnutí ANO viníky zpackané dálnice v Ostravě. Zároveň přislíbil, že podvodníkům dojde smích, končí drancování a český Klondajk, i když se stát chová „nenormálně.“ Ministr dopravy Dan Ťok (ANO 2011), který s vicepremiérem přijel, ujistil, že „zvlněnou lochnesku“ nechá stát opravit ještě letos. Na setkání s elitními politiky do ostravského Domu kultury přišly stovky lidí.

Podělal jsem si život, řekl Andrej Babiš při mimořádně upřímné zpovědi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš na veřejném setkání v Ostravě s ministrem dopravy Danem Ťokem a primátorem města Tomášem Macurou

„Chceme vše transparentně a ne, že zakázky dostává vždy stejná parta,“ řekl na veřejném setkání s občany vicepremiér Andrej Babiš. Opřel se tak do ekologických objednávek, které byly podle Babiše zadávány „po známosti.“ „U nás byly ekologické zakázky vždy předmětem korupce. Tam se drancovalo,“ dodal s tím, že dnes se tyto zakázky zpracovávají při polovičních nákladech na základě transparentního výběrového řízení. „Problém tohoto regionu je ekologie. Setkal jsem se s největšími firmami, slíbil jsem, že zahájíme sanaci podle ekologických smluv.“ Babiš se věnoval  problému lagun a možnostem nových investic v kraji.

Budoucnost havířů, zpackaná dálnice, ostravské laguny nebo šance mladých a starých. Na tato témata lákaly plakáty hnutí ANO veřejnost k návštěvě veřejné debaty s předsedou hnutí, ministrem financí Andrejem Babišem, ministrem dopravy Danem Ťokem a primátorem Ostravy Tomášem Macurou do domu kultury v Ostravě.

Špatné zkušenosti s Vietnamci? Babiš: „Už ze mě dělají rasistu.“

Ministr Babiš na besedě v pondělí večer zdůraznil, že nechce navyšovat daně, ale chce je vybrat. „V Praze máme daňový ráj. Tam chodí kontrola jednou za 300 let. Našli jsme jednou dámu v místnosti pět krát pět metrů a na té adrese bylo registrováno 1600 firem,“ uvedl. „Nevím, co dělali ministři financí přede mnou. My teď přicházíme s bojem proti daňovým podvodům,“ doplnil s tím, že má návrh, který následují ostatní země v Evropě. „Já se ptám, proč to neřeší Evropa? Tak já to řeším,“ ujistil. Babiš chce zavést kontroly hlášení a evidenci tržeb. „Dovolil jsem si ve čtvrtek na interpelacích říct, že finanční správa má špatné zkušenosti s Vietnamci. Nemyslel jsem všechny Vietnamce. Už ze mě dělají rasistu. Nejsem rasista, vycházím ze zkušeností a informací, které mám. Neříkám, že všichni jsou stejní. Šel jsem do politiky proto, abychom přesvědčili vás, že když my nahoře nekradem, pak bychom měli stejně fungovat. Není možné, aby se nám smáli ti, kteří neplatí daně. To není rovné podnikání,“ vysvětlil Babiš, který také kritizoval to, že u nás zkrachují firmy, nezaplatí faktury a nikdo situaci neřeší. „Neznám všechno, učím se, zírám na to, jak stát funguje. To je úžas, co bychom všechno měli změnit,“ pozastavil se. V úvodním proslovu se věnoval Babiš také chybějící strategii. Podle něj by mělo být jasno v tom, kam by se měl stát ubírat. Novou vizi by chtěl vicepremiér představit do roka. „Snížili jsme deficit, zadlužení, přitom jsme navýšili platy, důchody, masivně investujeme. Je strašně moc věcí, které chceme řešit,“ uvedl vicepremiér.

Ťok: Nemůžeme nechat mosty spadnout. Ještě letos je opravíme

Do Ostravy přijel Babiš s ministrem dopravy Danem Ťokem: „Bohužel, jeden z úseků na D1 je ten velmi známý zvlněný úsek. Už jsme se rozhodli, že nemůžeme čekat na to, až skončí arbitráž,“ uvedl Ťok. „Nemůžeme nechat mosty spadnout. Jsme přesvědčení o tom, že dálnice stavíme pro vás. Čekat na to, až se právníci dohodnou, není správná varianta. Chceme vyzkoušet alternativu, že je stát opraví a cenu budeme požadovat v arbitráži po firmě, která je postavila,“ dodal. Oprava přijde asi na 20 milionů a měla by být dokončena ještě letos. „Abychom na dálnici nejezdili po zvlněné lochnesce další tři roky,“ dodal ministr dopravy. Zároveň pak představil plán oprav a výstavby nových komunikací v Moravskoslezském kraji, včetně obchvatu Frýdku-Místku.

Babiš: Podělal jsem si na stará kolena život?

Ke slovu se dostal také místní primátor za hnutí ANO Tomáš Macura, který voličům poděkoval za hlasy a postěžoval si: „Po čtyřech měsících v úřadu, mohu říci, že věci, o kterých hovoří předseda Andrej Babiš, platí i v našem městě,“ uvedl Macura s tím, že vedení města pracuje na získávání nových zakázek, investorů a tím i pracovních míst. Pak odstartovala diskuse s občany. Lidé se zajímali o silniční dopravu, placení daní, ale zazněl i tento dotaz na vicepremiéra: „Těšíte se na důchod?“ „Na jedné straně říkám, že jsem si podělal na stará kolena život, na druhou stranu si myslím, že když jsem vstoupil do politiky, udělal jsem správnou věc,“ reagoval Babiš. „Nikdy jsem nepracoval jako teď, ale výsledek je podstatně horší. Takže se do důchodu těším,“ doplnil.

Nářky z publika: Řvou děcka, nepřizpůsobiví. To je koncentrák

Řeč byla také o uplatnění mladých lidí v zaměstnání a o mzdách. Lidé si stěžovali na přestěhování úřadů. „Který umělec vymyslel to, že se „socka“ přestěhovala na místo, které je pro vozíčkáře absolutně nevhodné?“ ptal se jeden z občanů s tělesným postižením. „Je to špatné pro všechny. Nedostanou se tam maminky s dětmi. Je šílené tam jít, je to o nervy. Řvou děcka, nepřizpůsobiví, jsou tam úřednice v takových podmínkách… To je koncentrák,“ přidala se další paní z publika. „Nejsem autorem přestěhování úřadu. Okamžitě to prověřím a vymyslíme řešení, které by situaci ulehčilo,“ reagoval Macura a sklidil potlesk.

Babiš: „Stát nebyl schopný rozlišit mezi korupcí, podvodem a nevinnou účetní chybou.“

Lidé se opakovaně ptali na to, kdo může za zpackanou ostravskou dálnici. „Odpovědnost, to je to, co ten stát a politik vůbec nezná. Vzpomeňte si na kauzu Promopro,“ reagoval Babiš. „Nevím, jak dlouho se snažíme v Poslanecké sněmovně prosadit vyšetřovací komisi. Proč ta samá firma postavila na Slovensku dálnici, která je perfektní? Protože je v jejich vlastnictví. To, co je v našem vlastnictví, stojí za prd, tak ať to někdo vyšetří,“ vyzval. Zároveň v souvislosti s čerpáním dotací z Evropské unie konstatoval: „Stát nebyl schopný rozlišit mezi korupcí, podvodem a nevinnou účetní chybou.“

Všechny platné smlouvy by měly být podle Babiše zveřejněny

Lidé se také ptali, zda by vicepremiér uvolnil peníze na řešení otázky sociálně vyloučených lokalit. Primátor Ostravy sdělil, že je připraveno asi 60 projektů za cca 600 milionů korun. Babiš k tomu dodal: „To je resort paní ministryně Marksové. Už letos jsme uvolnili skoro o 900 milionů korun navíc na sociální služby. Jde o to, aby si stát pohlídal, aby podporu dostali ti, kteří ji potřebují, aby se situace nezneužívalo. Sociální bydlení by měla města spíš stavět, než to dávat nějakým spekulantům nebo, jak to nazývají v Blesku, šmejdům. Vidím obrovský prostor, ale mělo by to začít od jednotlivých ministerstev. Jsem zvědavý, když budu vyjednávat o rozpočtu na příští rok, jestli kolegové vyslyší můj apel, aby všichni ministři, kteří nastoupili do funkce 29. ledna 2014, zveřejnili všechny dojednané smlouvy.“ 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…