Řešit koloniální minulost, i zde. Ředitelka Národní galerie udělala internetu „silvestr“

31.12.2023 15:59 | Monitoring

Alicja Knast, ředitelka Národní galerie Praha, dostala od novin klasickou otázku na plány do příštího roku. Odpověď ale značně překvapila. Podle ředitelky galerie bychom v příštím roce měli i zde ve střední Evropě konečně začít řešit koloniální minulost. Vyjádření vyvolalo na českém internetu značné pozdvižení

Řešit koloniální minulost, i zde. Ředitelka Národní galerie udělala internetu „silvestr“
Foto: prague.eu
Popisek: Sídlo Národní galerie v Praze

Generální ředitelka Národní galerie Praha Alicja Knast odpověděla na anketní otázku Lidových novin, jaký bude rok 2024 a jaké změny očekává v oboru, v němž působí. Její odpověď se začala šířit sociálními sítěmi i s posměšnými reakcemi.

„Z mého pohledu se budeme muset v příštím roce zaměřit na tři oblasti. Za prvé budeme muset najít nové způsoby, jak diskutovat a řešit koloniální minulost, a to i v zemích střední Evropy,“ uvedla na výše uvedenou otázku Alicja Knast, generální ředitelka NG Praha.

Jednapadesátiletá muzikoložka a kulturní manažerka z Polska, která v lednu 2021 převzala řízení Národní galerie, svým vyjádřením oživila vánoční poklid českého internetu.

„O NG jsem přestal mít strach...“ poznamenal k odpovědi na Facebooku Martin Šmíd.

Komik Luděk Staněk se zamyslel. „Může někdo tý paní vysvětlit, že dělá šéfku instituce v zemi, která byla posledních několik staletí až na pár krátkých období kolonií?“

Konzervativní noviny na svém Facebooku poznamenaly, že Národní galerie bude v příštím roce řešit důležité úkoly.

Mezi čtenáři zazněly i přípodotky k minulosti paní ředitelky Knast, zejména k ukončení jejího působení ve Slezském muzeu v Katowicích. V roce 2020 byla odvolána na základě auditu, ovšem sama uváděla politické důvody.

Téma vztahu Čechů a Slezanů z hlediska kolonizace podle některých ironických diskutujících rovněž mohlo být otevřeno.

Podle dalšího z diskutujících je úplně jedno, zda se přihlásíme k vině za kolonialismus, nebo něco jiného. „Mnohem důležitější je, abychom nějakou vinu přijali. Jen tak se budeme moci plně zavázat k jejími trvalému odčiňování a přijímat nepopulární kroky, které bychom bez této viny určitě nepřijali,“ poznamenal.

A reakci zapsal také komunální politik SPD Jan Čížek. „Přeji všem lidem dobré vůle krásnou oslavu dnešního Silvestra a vše nejlepší do nového roku. Hodně zdraví a pohody. No a když už budete stát s tím silvestrovským přípitkem, nezapomeňte se omluvit za naši koloniální minulost. ... a debilům celého světa ukažte prostředníček,“ prohlásil.

Marketingový specialista Jakub Horák poznamenal, že máme málo problémů, tak si musíme vytvořit další.

Kromě vyrovnávání s koloniální vinou ředitelka Národní galerie pohovořila také o boji proti klimatické změně a zdůraznila, že klimatická konference v Dubaji se usnesla na úplném vyloučení fosilních paliv. „Je důležité udržet společenskou roli umělců a kulturních institucí při zvyšování povědomí o otázkách životního prostředí,“ naznačila plány své instituce.

„A zatřetí bychom měli aktivně pracovat na pochopení významu blahobytu ve společnosti,“ uzavřela. Nemůžeme prý přehlížet ani problém lidské osamělosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Alicja Knast, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekmotrxxx , 31.12.2023 17:52:11
Může mi někdo vysvětlit jak nějaká polka může zastupovat Českou národní galerii. Když nemá s Čechy a českou duší nic společného. Nedivím se že stát, umění, je v dezolátním stavu když ho vedou kariéristi bez národního cítění. Spíše je to známkou dekadence a urážkou všeho Českého. Potom se nedivím že je umění banán přilepen izolačkou..

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…