Režisér Svoboda opustil kolegium ČT. Nelíbilo se mu Dvořákovo řízení

20.03.2012 20:30

Režisér Jiří Svoboda odešel z kolegia generálního ředitele ČT. Podle něj je současný vývoj televize neslučitelný s jeho představami o veřejnoprávní kulturní instituci. Nelíbí se mu především způsob řízení Petra Dvořáka.

Režisér Svoboda opustil kolegium ČT. Nelíbilo se mu Dvořákovo řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

"Zdůrazňuji, že se vyjadřuji výhradně k oblasti hrané tvorby, procesu její iniciace a řízení, kde se cítím být kompetentní," zdůraznil režisér Jiří Svoboda v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Nechce prý již nadále spojovat své jméno s Českou televizí, a tak raději opustil kolegium generálního ředitele Petra Dvořáka.

Kolegium diskutuje o strategii rozvoje ČT a je sestaveno od letošního ledna. Od té doby také Dvořák zavádí prý „tuhý centralismus v řízení“. Rozhodování o tvorbě bylo podle Svobody nahrazeno neprůhledným systémem hodnotitelů.

Vedení ale Svobodovu kritiku odmítá. "Jiřího Svobody si jako tvůrce vážím, ale s jeho názorem ohledně výběrového řízení na šéfy tvůrčích producentských skupin a dalšího směřování tvorby České televize, který prezentoval v médiích, nesouhlasím. Je mi líto, že odsuzuje způsob vedení výběrového řízení, které jsme se zcela záměrně snažili realizovat co nejotevřeněji, a přizvali jsme proto do hodnotících komisí i členy profesních organizací," tvrdí ředitel Dvořák.

Kolegium bylo ustanoveno jako poradní orgán, který dá Dvořákovi zpětnou vazbu a pohled zvenčí. Zbývajícími členy jsou bývalý generální ředitel Ivo Mathé, bývalý programový ředitel Jiří Pittermann, komentátor Jefim Fištejn a mediální analytik a pedagog Milan Šmíd.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

4:40 Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

Přes směrnici o řidičských průkazech chce Evropská unie dosáhnout mnohem přísnějších podmínek pro ři…