Řídit firmu jako prase: Nový útok na Andreje Babiše

31.10.2017 12:23

Server Respekt.cz přinesl informaci o tom, že nejlepším českým dokumentem se staly Hranice práce Apoleny Rychlíkové. Vyhlásila jej porota mezinárodního festivalu Jihlava.

Řídit firmu jako prase: Nový útok na Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Jak server poukazuje, vyjádření poroty pak trefně obsahovalo i hlavní otázku, která se nad snímkem vznáší. Porota totiž ocenila lidský vklad Saši Uhlové, která se na všednodenní skutečnost vykořisťovaných lidí dokázala podívat poctivě, konkrétně, empaticky a bez ideologizování. „Ocenili jsme režijní přínos Apoleny Rychlíkové, která se stejně dokázala podívat na Sašu Uhlovou,“ uvedla porota.

Uhlová se snažila poukázat v anonymitě na to, jak lidé pracují v mnoha závodech. Rychlíková ji u toho natáčela. A tak je patrné, jak se práce shání, zkušenosti z práce i jaký má celá zkouška Uhlové dopad na její rodinný život. 

Ve snímku z cyklu Český žurnál, jenž by měl v televizi běžet v prosinci, je vidět, jak lidé, kteří jsou zahnáni kvůli nouzi do existenčního kouta, podstupují denně frustraci z místa, z něhož pro ně není úniku. 

Původní text ZDE

„Hranice práce nabízí spoustu šokujících odhalení, ke kterým by neměla společnost zůstat vlažná. Že se ve firmách (a nejen té Babišově, o které se po zveřejnění reportáží mluvilo nejvíc) běžně porušuje zákoník práce. Že manažeři otevřeně zneužívají svízelnou situaci zaměstnanců a dovolí si k nim tolik jen proto, že je jim snadné namluvit, že nemají na výběr. Nebo že se v třísměnném provozu maká i na místech, kde to nemá žádnou výhodu čili ani logiku,“ zmínil server pod titulkem „Řídit firmu jako prase“, které parafrázuje Babišovo heslo řídit stát jako firmu. 

Podle serveru však snímek neobsahuje to hlavní. „Co do těchto podmínek lidi přivedlo a proč s tím nikdo – v čele s úřady práce – nic nedělá. I kdyby se po odvysílání filmu v daných provozech hypoteticky zlepšily poměry, pořád tu poběží neidentifikovaný mechanismus, který semele nepočítaně jiných osudů,“ sdělil server s tím, že nicméně díky jejich filmu nikdo nemůže pochybovat, že řadě firem prostě vyhovuje, když je řídí prasata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…