Rodina, Češi, imigranti, euro, poroučení z Bruselu, covid... Známé tváře na konferenci Trikolóry. Padla silná slova

27.03.2021 20:50

Hnutí Trikolóra uspořádalo v sobotu odpoledne svou ideovou konferenci. Prezident Václav Klaus, který se jí také účastnil, poznamenal z vlastní zkušenosti dlouholetého stranického předsedy, že tento formát debaty je pro ujasnění dalšího směru strany velmi důležitý. Rovněž byla konference první příležitostí pro výstup nové lídryně hnutí Zuzany Majerové Zahradníkové. A hned na úvod vystoupili též zástupci dvou stran, které s Trikolórou uzavřely předvolební spojenectví.

Rodina, Češi, imigranti, euro, poroučení z Bruselu, covid... Známé tváře na konferenci Trikolóry. Padla silná slova
Foto: Screen Youtube
Popisek: Ideová konference hnutí Trikolóra

Anketa

Je vám líto, že Klaus ml. odešel z politiky?

53%
22%
hlasovalo: 11767 lidí

„K jakému majáku naše společná loď míří?“ zeptal se řečnicky předseda partnerských Svobodných Libor Vondráček. Spolupráce by podle něj měla být na politice „konzervativně liberální i liberálně konzervativní“.

Liberalismem však není to, co se za něj dnes vydává. „Je to liberalismus, který přináší návrat k malému státu, návrat k hodnotám, na kterých náš stát vznikl,“ zmínil, když jmenoval Aloise Rašína, ale i Františka Palackého a Karla Havlíčka.

„Nabízíme řešení, která šetří lidem jejich svobodu. Jejich peníze, jejich čas, který nemusí trávit vyplňováním a čekáním na úřadech. A dnes jim musíme vrátit také jejich životní roli,“ připomněl situaci, kdy je mnohým znemožněno vykonávat jejich práci.

Podle Vondráčka je třeba zajistit, aby si lidé mohli vydělávat sami na své živobytí a nebyli závislí na pochybné státní podpoře.

„Když poplujeme společně, může tato pomoc přijít už po příštích volbách,“ rozloučil se.

Vystřídal jej Michal Dvouletý, místopředseda Strany soukromníků České republiky, která je třetím článkem pravicové spolupráce.

Ten ocenil, že strany dokázaly spojit síly a voličům vyslaly jasný vzkaz, že jsou připravené.

„Jsme alternativou vůči neschopné vládě i nové eurohujerské levici,“ popsal pozici koalice.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Myšlenky, které hájí, podle Dvouletého nejsou vždy předmětem potlesku, ale jsou hluboce zakořeněny v každém z nás.

„Vždy jsme byli sebevědomou politickou sebeobranou živnostníků a jejich rodin,“ zdůraznil pozici své strany, která od počátku cílevědomě navazovala na prvorepublikovou Živnostenskou stranu.

„Je nejvyšší čas, abychom vrátili hrdost těm, kteří budují hodnoty, dávají lidem práci, platí daně a tím živí vládní aparát,“ dodal.

Tito lidé se podle něj dnes stali obětí zhoubné snahy státu vše řídit a zdaňovat. „Stát si přestal vážit těchto lidí. Živnostník se stal lovnou zvěří a třídním nepřítelem,“ obává se.

Nespravedlivý lockdown, ve kterém živnostníci sedí doma, zatímco fabrikanti dál spokojeně vyrábí, byl podle něj jen posledním hřebíčkem. Po úřednickém zaklekávání, EET a dalších nápadech této vlády.

„Živnostníci toho potřebují velmi málo- stabilní prostředí a co nejméně státních zásahů,“ dodal Dvouletý. Právě o to by měla pravicová alternativa usilovat. Včetně razantního zeštíhlení státu, propuštění úředníků a vrácení důvěry, že stát je na straně svých občanů.

„Zastavíme snahy státu všechny šmírovat jen proto, že neumí čapnout ty, kteří chtějí pravidla porušovat,“ slíbil místopředseda Soukromníků.

Nebudeme stát v koutě, budeme hájit vše, čemu věříme.

Klaus: Objevujte talenty

Po něm hovořil prezident Václav Klaus, který jako hlavní účel tohoto spojenectví vymezil „boj za udržení normálního života v naší zemi“.

Připomněl, že pořádal nemálo ideových konferencí a pochopil, jak důležitou součástí politického života je tento formát. Kongresy jsou formální a slavnostní, zatímco ideová konference míří dovnitř.

„Konference slouží i k objevování talentů, bez jejichž doplňování žádná strana nemůže dlouhodobě fungovat,“ zdůraznil druhý český prezident.

Po něm následoval hlavní projev první místopředsedkyně Trikolóry Zuzany Majerové Zahradníkové, která se po rezignaci Václava Klause mladšího stala hlavou hnutí.

Poté další představitelé hnutí objasnili, jak by měly být naplněny hlavní programové zásady hnutí.

Místopředseda Dalibor Uhlíř se ujal ekonomického programu, který má vycházet z hesla „Bohatství vzniká z práce“.

Ukázalo se podle něj, že ČR i EU zasáhla hluboká krize. Zmatená reakce vlády na covidovou pandemii je přitom jenom vrcholem.

Posledních 20 let je zde podle Uhlíře prováděna zcela chybná hospodářská politika. Stala se z nás země montoven a nadnárodnch korporací, hledících si jen svých zájmů.

Řešení je jednoduché: Zrušit nespravedlivé dotace a pobídky.

„Požadujeme, aby dotace šly jen na podstatné ekonomické stimuly jako je infrastruktura, a ne na podporu firem proti jejich konkurenci,“ uvedl.

Dalším ekonomickým pilířem jsou nízké daně a vyrovnaný rozpočet. Stát prý musí začít šetřit tak jako rodiny a firmy dnes.

Šetření na výdajové straně rozpočtu musí být radikální. Peníze nesmí jít neziskovkám a zbytečným úřadům. Byrokracie se musí vrátit na stavy, na kterých úřady byly v 90. letech.

„Zrušit desítky agentur a úřadů- zeštihlování státu myslíme vážně,“ pokračoval Uhlíř.

Fundamentální ekonomickou otázkou jsou vždy daně: Dnes se vynořují hlasy pro zvyšování. „My víme, že než nějaké dávky, je lepší, když je necháme v kapsách lidí,“ komentoval to místopředseda Trikolóry.

Připomněl, jak šíleně úřady za Sobotkovy a Babišovy vlády bobtnaly, a že úředníkům se zvyšovaly peníze až nad úroveň soukromého sektoru. Nyní se ukazuje, že je to pro veřejné rozpočty neudržitelné. „Nesmí se vytvářet teplá úřednická místa,“ zdůraznil Uhlíř.

Podstatnou součástí ekonomiky je i péče o naši měnu. Pružný kurs koruny dnes chrání ekonomiku. „Koruna je dobrá a je to naše měna,“ burcoval místopředseda. Připomněl, že v EU je Evropská centrální banka zneužívána k politickým cílům a členské státy eurozóny musí financovat řecký státní bankrot i další zadlužené země.

Co má při tomto pohledu na eurozónu udělat Česká republika? „Zrušit úřad koordinátora pro zavedení eura a jasně do Bruselu říct, že euro nikdy nezavedeme,“ doporučuje Uhlíř.

K němu se přidali i další zástupci hnutí. Petr Rusek, expert na průmysl, vzpomínal, jak z pozice manažera zachránil Tatru Kopřivnice, tradiční českou značku, a totéž je podle něj třeba provést i s Českou republikou.

„Kde je moc regulace, nastupuje socialismus. A kde je socialismus, tam přichází bída. Dost bylo regulací,“ vyzval rázně Miloslav Ševčík, bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE.

Noví Evropané, které si lze snadno koupit...

Třetím programovým pilířem Trikolóry jsou české zájmy na 1. místě. O těch hovořil další místopředseda hnutí Jan Tesař.

„Ctíme demokracii a principem demokracie je, že zvolený zástupce hájí zájmy svých voličů,“ začal. V Evropské unii to ale tak není, tam rozhoduje hlavně nevolená komise a armáda úředníků. A trochu europoslanci, které často nikdo ani nezná.

Spojení lidí s jejich zastupiteli je ale podle Tesaře v rozporu se záměry globalistů, kteří chtějí společnosti ovládat.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

„Kořeny nelze přeřezat a národy rozbít. A proto vznikl šílený plán vyrobit „nové Evropany“ z migrantů, které si lze snadno koupit,“ pokračoval dále. Právě proto podle něj byla rozpoutána migrační krize, proto je takový tlak, aby Evropa zapomněla na svou slavnou historii, proto je mládež povzbuzována v ničení soch slavných Evropanů.

„Důsledky migrace nás naštěstí nezasáhly, ještě tu nehoří kostely. Ale náruče našich multikulturalistů a socialistů jsou stále otevřené,“ varoval, abychom v Česku situaci nepodceňovali.

Ambice přivést sem migranty, kteří by zásadně změnili naši společnost, podle Tesaře přetrvávají. „Nový migrační pakt se od těch předcházejících nijak neliší,“ varoval s tím, že o tom, koho přijmeme, se nesmí rozhodovat v Bruselu nebo Berlíně.

„Jsme členy úplně jiné EU, než o které se v roce 2003 hlasovalo. Je nutné, aby se občané znovu vyjádřili, zda něco takového chtějí,“ myslí si místopředseda Trikolóry. K tomu připomněl, že podle Ústavy je zdrojem moci lid.

„Jsme pro evropskou spolupráci, ale v takové podobě, jakou si sami určíme,“ vysvětlil.

Po něm hovořili další. Mansoor Maitah, profesor ekonomie. „Pocházím z Jordánska, ale v politickém islámu vidím hrozbu pro celou Evropu,“ představil se.

Právník Radek Suchý, který jako advokát vystupoval v „kauze hidžáb“, navázal: „Nechceme normy, které trestají slova a myšlenky. Chceme předpisy, které chrání svobodu a základní hodnoty“.

Vystoupil i Zdeněk Koudelka, hlavní legislativní expert hnutí. Ten zaujal jednak tradičním moravským oblečením, a jednak varováním, že evropské normy nesmí nikdy převážit naší Ústavu. Ta je naším nejcennějším právním pramenem, o který musíme dbát.

Kdo poroučí, ten má taky platit

K heslu „Braňme normální svět“ pak promluvil ještě další zástupce hnutí, někdejší zlínský hejtman Libor Lukáš. Dnešek totiž přináší „normálnímu světu“ výzvy, které nečekal vůbec nikdo.

„Už rok jsme omezováni na občanských právech, a současně dochází k selhání elit,“ začal. A do tohoto zmaru nám mainstreamová média tlučou do hlavy, že nic není důležitějšího než pandemie, covid a smrt.

I Lukášovi je líto, že lidé umírají mnohdy zbytečně. Ale neměli bychom proto zapomínat, že řada věcí nastat nemusela.

„Vláda v řešení situace selhala. PES nefunguje. Děti nechodí do škody, množství spoluobčanů nemůže chodit do práce,“ začal výčet.

Plošné a opakované uzavírání země podle něj není řešením. Důkazem je to, že i po mnoha měsících uzávěry naše situace pořád není výrazně lepší.

Hlavním cílem by podle zástupce Trikolóry měla být ochrana nemocných a příležitost pro zdravé a žít a pracovat.

Ochránit ohrožené skupiny 65 plus, posílit lůžkovou kapacitu mimo nemocnice a výrazně posílit testování, ve kterém zaostáváme.

Vedle toho je ale třeba otevřít provozy škol. Otevřít služby, které vykonávají drobní živnostníci a lidé jejich služby potřebují.

Otevřít dětská hřiště, protože stále platí, že „ve zdravém těle zdravý duch“.

Bc. Libor Lukáš

  • Regionální politik Zlínského kraje, manažer a podnikatel

A těm, kterým přesto bude znemožněno vykonávat svou práci, musí vláda pomoci tak, aby nebyli existenčně ohroženi. „Kdo poroučí, ten platí. Pokud vláda poroučí a reguluje, musí i platit,“ shrnul exhejtman.

Trikolóra má podle něj jasný plán a strategii, jak bojovat s covidem. „Trikolóra je kompetentní politickou formací, víme, jak věci řešit,“ ujistil.

Naopak o kompetentnosti současné vlády se podle něj dá pochybovat „Utratili jsme astronomický bilion korun a nijak nás to v řešení pandemie neposunulo,“ řekl Lukáš.

„Trikolóra nenabízí laciná řešení, neřídí se náladami na sociálních sítích,“ ujistil závěrem. Pak jeho stanovisko podpořili dva lékaři z řad hnutí. Internista Marek Zeman a primář Jaromír Bernátek, podle kterého uzavření společnosti nic nepřineslo. Lidé se podle něj musí chránit především sami a aktivně, ne to nechat na lékařích a sestrách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…