Rohlasový komentátor: Klausovy útoky by mohly ODS spíš nějaké voliče přidat

05.10.2013 21:53

Exprezident Václav Klaus předpověděl v rozhovoru pro MF Dnes pravici tragický výsledek ve volbách. ODS podle něj nemá nejmenší šanci oslovit voliče. Komentátor Českého rozhlasu Plus Petr Hartman z Klausových slov odvozuje, že se exprezident o volby zajímá a snaží se aktivním způsobem ovlivnit jejich výsledek.

Rohlasový komentátor: Klausovy útoky by mohly ODS spíš nějaké voliče přidat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

Podle Hartmana se Klaus snaží ovlivnit výsledek voleb jednak tím, že na volebních mítincích a při různých příležitostech v médiích podporuje uskupení s názvem Hlavu vzhůru. Jednak tím, že soustavně pracuje na tom, aby ODS i nadále oslabovala. Komentátor to uvedl v pořadu Českého Rozhlasu Plus Názory a argumenty.

Svým vystupováním tak prý Klaus přetrhává poslední vazby spojující ho se stranou, kterou zakládal. Jeho návrat do ODS je nereálný, stejně jako to, že by za ni kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu.

ODS to ustála

Spekulace o vzniku nového subjektu zaštítěného Klausem měla být podle Hartmana záminkou pro nespokojené příznivce občanských demokratů, aby začali opouštět jejich řady. K masovému odlivu členů ale nedošlo, ODS to ustála. Naopak se zbavila lidí, se kterými by se stejně ráda rozloučila, ale nenašla dostatek odvahy.

"Nejnovější Klausovo veřejné vystupování tak mohlo především sebrat argumenty těm představitelům ODS, kteří ještě o nějaké formě spolupráce s otcem zakladatelem uvažovali a hodlali o ní přesvědčovat své kolegy. Slova Václava Klause namířená proti občanským demokratům, by jim spíše voliče mohla přidat než ubrat," míní komentátor.

Připravuje si svou politickou budoucnost

Klaus se vyjádřil také jednoznačně ve smyslu, že by Česká republika měla vystoupit z Evropské unie. Tím donutil představitele ODS k tomu, aby rovněž vyslovili své stanovisko. "Tím, že s Klausovým návrhem nesouhlasí, jasně ukázali, že do budoucna je jejich vzájemná spolupráce prakticky vyloučená.

Václav Klaus právě na kritice prohlubování evropské integrace a na snaze vyčlenit z ní Českou republiku hodlá vystavět svoji politickou budoucnost. Z jeho pohledu ideálně bez působení ODS na parlamentní úrovni," tvrdí Hartman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…