Rok 2013 bude rokem boje o práci, varují analytici. Kalousek je mírným optimistou

07.01.2013 7:39

Rok 2013 nebude jen rokem boje o Hrad, ale především rokem, kdy každému půjde o udržení pracovního místa a firmám o získání zakázek. Podle analytiků bude totiž i letos ekonomicky ne právě lehké období, především díky tomu, že české domácnosti budou i nadále šetřit. Informují o tom pondělní Lidové noviny. Ministr financí Miroslav Kalousek přesto hledí do tohoto roku s mírným optimismem.

Rok 2013 bude rokem boje o práci, varují analytici. Kalousek je mírným optimistou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

„Letos počítáme s nárůstem míry nezaměstnanosti na 9,2 procenta z loňských 8,6 procenta,“ soudí hlavní ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka. Na růžích ustláno nebudou letos mít ani čeští exportéři, na což upozorňuje např. ekonom Miroslav Ševčík. „I letos se dynamika exportu sníží,“ varuje odborník. Nadnárodní banka HSBC pak ve svém průzkumu uvádí, že se české firmy budou potýkat s nedostatkem zakázek. Stále se totiž ekonomicky nedaří okolním zemím EU, kam směřuje většina našeho exportu.

Firmy potřebují čas, aby se oklepaly z daňové nejistoty

Firmy budou také potřebovat nějaký čas, aby se vzpamatovaly z daňové nejistoty, kterou jim připravila česká politická reprezentace v čele s vládou premiéra Petra Nečase (ODS).

„Je zásadní chybou, že podnikatelské subjekty s předstihem nevědí, jaké budou daňové předpisy v následujících letech. Dosud není jasné, zda zákony týkající se zavedení jednotného inkasního místa budou účinné k 1. lednu 2015, nebo už k 1. lednu 2014,“ říká Jiří Nekovář, prezident evropské organizace daňových poradců a člen NERV.

České občany čekají v roce 2013 i optimističtější zprávy. Ceny zboží sice zřejmě porostou, ale bude se tak dít pomaleji, než v předchozím období. Přiměřeně by mohly růst i platy a to tak, že pokryjí inflaci.

Kalousek je optimista, odborníci ho mírní

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je i přes tyto varovné signály přesvědčen, že česká ekonomika letos poroste a to asi o 0,7 procenta. Odborníci mají ale za to, že by mohla poklesnout a to až o 1 procento.

Ekonom Pavel Kohout tvrdí, že ekonomice neprospívá už samotná přílišná pozornost věnovaná špatným předpovědím. „Jakékoli trochu horší číslo zbytečně děsí veřejnost. Politici se pak předhánějí, jaké další „prorůstové opatření‘ vymyslí, ale ve skutečnosti jediným skutečně dobrým opatřením pro růst by byla stabilita daní a zmírnění byrokratické zátěže. Vládní „reformy“ proto hodnotím značně chladně, zejména zvyšování daní vydávané za reformu,“ tvrdí Kohout.

Ekonomickým plusem pro letošní rok nebudou ani startující církevní restituce, které na jistou dobu zvýší český státní dluh.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…