Roman Janoušek je zm*d, vypálil protikorupční Janeček

04.04.2012 11:09

Zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček v rozhovoru pro portál Česká pozice prohlásil, že demokratické zřízení není bezchybné a proto se čas od času stane, že se k moci na základě voleb dostanou psychopaté.

Roman Janoušek je zm*d, vypálil protikorupční Janeček
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Podnikatel Karel Janeček

Tyto osoby pak podle jeho slov mají vliv na stav celé společnosti. "Když se takový psychopat dostane k moci, ovlivňuje také lidi ve svém blízkém okolí, například spolupracovníky. Takže i relativně slušného člověka pak může psychopat nakazit. Bohužel státní systém, respektive státní správa, není vůči těmto jevům odolná. Je to začarovaný kruh špatnosti. Etické hodnoty dostávají na frak," říká podnikatel v rozhovoru.

Janeček tvrdí, že obětí psychopatů se stal i expremiér Mirek Topolánek. Podle jeho názoru je doslova učebnicovým vzorem. "Typickým příkladem je podle mého názoru Mirek Topolánek. Na začátku to nebyl vyložený ‚hajzl‘, jenomže se tím systémem nechal úplně rozebrat. Když to dojde do úplného důsledku, z psychopata se stává sociopat. To je člověk, který se chová jako psychopat, ale do tohoto stavu je dohnán okolnostmi," konstatoval Janeček.

Na dotaz, zda si Janeček svým bojem nepřipadá jako disident, podnikatel prohlásil, že ano. "V podstatě se dá říci, že ano. Hodně pozitivně smýšlejících a odvážných lidí se aktivně pouští do boje s místními psychopaty, respektive sociopaty," řekl České pozici.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

Psychopat je podle Janečka člověk bez citu, který dělá pouze to, co je pro něj výhodné. Neohlíží se při tom na to, zda jeho počínání škodí ostatním. "Psychopat je schopen zabít malé dítě, pokud by si mohl myslet, že se mu to vyplatí. Doporučuji shlédnout dokumentární snímek Fishead, který se zabývá takzvanými korporátními psychopaty. Základní myšlenkou tohoto filmu je, že naše společnost je strukturovaná do tvaru pyramidy. Pouze několik lidí na vrcholu vytváří podmínky pro většinu níže. Dokument poukazuje na to, že lidé v horní části pyramidy jsou častěji větší psychopati než ti – v uvozovkách – dole," vyvětlil podnikatel.

Tzv. kmotry považuje Janeček za sociopaty. Jde prý o jedince, kteří vyznávají pouze minimální etické hodnoty. "Nepřijde jim špatné škodit ostatním, okrádat je. Jako by stále žili pod heslem „kdo nekrade, okrádá rodinu“. Nemyslím si, že například Roman Janoušek by byl psychopatem. Je to ale naprostý – a promiňte mi to slovo – zmrd," konstatoval v rozhovoru. "Pokusím se vám vysvětlit, proč si myslím, že toto slovo není vulgární, nýbrž že dobře vystihuje realitu. Otázkou totiž je: Jaký jiný termín byste pro tyto zloděje a korupčníky použil? Loupežník? – to je jak z pohádky. Lobbista? – tím urážíte slušné lobbisty. Zloděj? – to je velmi slabé označení. Podnikatel? – to je úplně tragické. Gauner? – to je jako z kovbojky. Mafián je také spíše pozitivní slovo, vždyť oni si tak často mezi sebou z hecu říkají. Trošku to navozuje dojem nějakého dobrodružství. Korupčník je velmi slabé slovo, skoro jako uličník. Slovo, které je vystihuje, je zmrd, jež je ovšem pro některé lidi příliš ostré. Výborný termín je „černá duše“. Myslíte si, že by si takto mezi sebou říkali? Jsem přesvědčen, že ne," vysvětluje Janeček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…