Romové pracovali, nebo šli do basy! Zeman přivolal svědectví ze severu. Líbit se nebude

26.09.2018 18:31

„U nepřizpůsobivého obyvatelstva je to o tom, že oni do práce nebudou chodit. Je tu už čtvrtá generace, která nezná pracovní návyky. Když se jich zeptáte ve školách či školkách, co budou dělat, odpoví, že si jako maminka a tatínek půjdou na poštu pro peníze. Stát by si měl uvědomit, že systém je průšvihový a některé části republiky jsou na tom velice špatně. Situaci by měl řešit. Existuje skupina lidí, která nikdy nebude pracovat. Budou dělat vše pro to, aby čerpali dávky od státu,“ zareagovala na slova prezidenta Zemana v Kojetíně Hana Aulická Jírovcová, poslankyně za Ústecký kraj a stínová ministryně KSČM pro sociální oblast. K tématu se vyjádřili i expertka pro sociální oblast ODS Lenka Kohoutová a dlouholetý poslanec ČSSD Antonín Seďa.

Romové pracovali, nebo šli do basy! Zeman přivolal svědectví ze severu. Líbit se nebude
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Myslíte, že současné vedení vašeho města, vaší obce či vaší městské části krade?

86%
14%
hlasovalo: 4574 lidí

Prezident Miloš Zeman zavítal v úterý do Kojetína. Místní v anketě dali najevo, že mají obavy ze stěhování Romů do svého města. „Politik si má názorů občanů vážit. A zdá se mi, že řešení je takové, že by lidem neměly být vypláceny sociální dávky, pokud odmítají nabízenou práci a nevedou je k tomu například zdravotní důvody,“ upozornil Zeman. Ve firmách podle něj chybí pracovní síla. „V každém městě a v každé obci říkám nějaké provokativní věty. Tak mi dovolte, abych jednu řekl i v Kojetíně. Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osoby práce se štítící a šli do vězení,“ uvedl prezident.

Nebyl to první slovní atak prezidenta vůči Romům. V listopadu 2017 v pořadu Týden s prezidentem na televizi Barrandov uvedl: „Rád používám té kategorie nepřizpůsobivý a definuji si ji jako lidé, kteří odmítnou nabízenou práci, i když jsou absolutně zdraví. Nu, že je mezi nimi asi devadesát procent Romů, je asi pravda, ale může tam být deset procent bílých flákačů a my k nim máme přistupovat naprosto stejně, teprve kdybychom kteroukoliv z těchto dvou skupin diskriminovali, ať už pozitivně nebo negativně, tak porušujeme lidská práva.“ Reagoval tehdy na doporučení OSN, aby Česko zlepšilo integraci Romů do společnosti. Romští členové Rady vlády pro romské záležitosti pak vyzvali české občany, aby Miloše Zemana nevolili v prezidentských volbách...

Existuje skupina lidí, která nebude nikdy pracovat

Zavánějí výroky prezidenta rasismem, nebo na nich něco je? „Pan prezident mluví svým stylem, já bych to takto neřekla. Ale zná situaci v celé České republice i u nás v Ústeckém kraji, která tu opravdu eskaluje. Tak jako v Kojetíně mají občané oprávněné obavy, že se tam nastěhují Romové. Nedá se to říci takto obecně. Sami o sobě Romové nebezpeční pro život obce nejsou. Ale jde o to, jestli můžeme hovořit o lidech, kteří se chtějí přistěhovat a hledat práci, nebo o těch, kteří přicházejí do obcí a měst jen z toho důvodu, že tam budou bydlet a čerpat dávky z veškerého dávkového systému, protože tito lidé většinou nic nemají kromě dluhů,“ konstatovala pro ParlamentníListy.cz poslankyně Hana Aulická Jírovcová, která kromě toho, že je stínovou ministryní KSČM pro oblast sociálních věcí, je navíc ještě z Mostu. „V Ústeckém kraji se tím zabýváme dlouhodobě, není to jen o dávkách. Musím říci, že jsou skupiny lidí, a nejsou to jen Romové, ale i z majoritního etnika, kteří se záměrně vyhýbají práci. Mají různé důvody, například exekuce. Z toho důvodu jsou na úřadu práce a čerpají dávky, protože se jim nevyplatí chodit do práce, nebo pracují načerno,“ upozornila poslankyně.

„U nepřizpůsobivého obyvatelstva je to o tom, že oni do práce nebudou chodit. Je tu už čtvrtá generace, která nezná pracovní návyky. Když se jich zeptáte ve školách či školkách, co budou dělat, odpoví, že si jako maminka a tatínek půjdou na poštu pro peníze. Stát by si měl uvědomit, že systém je průšvihový a některé části republiky jsou na tom velice špatně. Situaci by měl řešit. Existuje skupina lidí, která nikdy nebude pracovat. Budou dělat vše pro to, aby čerpali dávky od státu,“ objasnila. „Pan prezident měl pravdu v tom, že před rokem 1989 museli všichni pracovat. A když ne, byli zavření. Kdybyste se zeptali lidí tady v Mostě, tak by vám na rovinu řekli, že by byli pro to, aby se povinnost pracovat vrátila. Občané jsou naštvaní, situace je vyhrocená. De facto se slušní občané stávají rukojmími těchto lidí. A bohužel odcházejí, protože to soužití není možné. Není za pět minut dvanáct, ale už půl jedné. Pokud to stát nebude řešit, tak se bavíme o velkém průšvihu,“ domnívala se Hana Aulická Jírovcová.

Mělo by platit, že bez práce nejsou koláče

„Pan prezident mluví o Romech, ale příživnictví bylo uzákoněno pro všechny občany tehdejšího Československa a měli jsme úplně jiný režim a systém fungování země. Nedá se tento systém přirovnávat k tomu před rokem 1989. Člověk se může rozhodnout bez ohledu na věk, etnikum nebo pohlaví, jestli bude, nebo nebude pracovat,“ řekla ParlamentnímListům.cz Lenka Kohoutová, expertka ODS pro sociální oblast. „Souhlasím jedině s tím, že sociální dávky by měly být vypláceny těm, kteří se snaží se svojí situací něco udělat. Vzdělávají se, pracují, nebo jsou ve své situaci nezaviněně. Což jsou například lidi se zdravotním postižením, nebo senioři. Či děti z dětských domovů, které jdou najednou do běžného života, tak si často neumějí se svou situací poradit a nemají zázemí, které by jim pomohlo. Tady je ta pomoc v pořádku a máme ji poskytovat zcela cíleně. Ale u lidí, kteří se nesnaží se svojí situací nic dělat, bychom měli být daleko přísnější,“ doplnila.

„Povinnost pracovat již není součástí ústavního pořádku, takže stát nesmí určovat tuto povinnost obecně. Co může, a tady souhlasím s panem prezidentem, stanovit podmínky a pravidla pro vyplácení sociálních podpor či podpor v nezaměstnanosti. Prostě vždy by mělo platit, že bez práce nejsou koláče. A stát by měl motivovat k práci. A to nejen legislativou, ale i praktickým jednáním úředníků,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Antonín Seďa, dlouholetý poslanec ČSSD, který byl mimo jiné i členem výboru pro sociální politiku. 

Místopředsedkyní tohoto výboru byla v minulém volebním období bývalá sociální demokratka Pavlína Nytrová. Ta ParlamentnímListům.cz prozradila: „Zastávám názor, že každý zdravý člověk by měl pracovat, a to bez ohledu na barvu pleti, náboženství nebo jinou odlišnost. Když se zdravý člověk rozhodne, že se mu pracovat nechce, pak se o sebe musí sám postarat, a ne ždímat stát. Pracovní návyky si každý z nás musí nejprve osvojit, a když nepracuje, tak je rychle ztrácí. Ovšem závažnější je to, že také ztratí smysl pro odpovědnost.“ Tohle všechno má podle ní ještě druhou stránku. „Pokud začneme na tyto skupiny lidí poukazovat, říkat jim, aby nebyly parazity společnosti, začnou se ohánět nejprve demokracií a pak rasismem. Pokud jde o výrok prezidenta Zemana, pak bych od politika jeho formátu očekávala, že v rámci konstatování dané skutečnosti řekne také, proč tito lidé nepracují a případně jak by se tato neutěšená situace dala řešit,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …