Rozjíždí se velké divadlo. Kalousek, Korte a další už mají jasno, co předvedou ve sněmovně

15.07.2014 7:12

Poslanci se dnes budou zabývat mimo jiné novelou služebního zákona. U jejího projednávání se ale očekávají spory mezi koalicí a opozicí. Opozice z řad pravice totiž tvrdí, že vláda chce zabetonovat státní správu svými lidmi a chystá obstrukce. Podle MF Dnes se role hlavního taktika chopí exministr Miroslav Kalousek (TOP 09).

Rozjíždí se velké divadlo. Kalousek, Korte a další už mají jasno, co předvedou ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Anketa

Odlehčená prázdninová otázka... Ale odpovězte na ni podle pravdy: Přáli byste si, aby se Karel Gott aktivně zapojil do politiky?

5%
95%
hlasovalo: 3903 lidí

Zákon o státní službě přesune část agendy úřadů a ministerstev od politiků na profesionální úředníky. Ta vláda, která zákon prosadí, bude mít podle MF Dnes na výběr těchto lidí klíčový vliv. Zákon má zajistit, aby se na úřadech rozhodovalo odborně, a chránit úředníky před čistkami po každých volbách.

Opozice se obavami vůbec netají. „Vláda chce zabetonovat státní správu svými lidmi," uvedl například předseda ODS Petr Fiala. Opozici vadí i příliš rychlý způsob, jakým zákon koalice prosazuje. Podle MF Dnes je tedy jasné, že opozice bude chtít projednávání zákona zdržovat a unavit vládní poslance dlouhými projevy.

Vláda má ale tu výhodu, že opoziční ODS a TOP 09 dají dohromady jen 42 hlasů, takže samy o sobě nejsou schopny zajistit usnášeníschopnou sněmovnu. Komunisté o novele s ČSSD jednali, ale pomoc neslíbili. „Nemyslím si, že je to dobrý nápad," uvedl šéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik. Dohodu nicméně nevylučuje.

Opoziční poslanci mají svoji taktiku, jak jednání zdržovat

Sociální demokracie bude podle deníku na obstrukce a průtahy dobře připravená. Sama si to během let strávených v opozici několikrát vyzkoušela. Opozice počítá například s klasickou obstrukční taktikou. „Čtení máme vždycky," nezastírá předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Poslanec TOP 09 Daniel Korte prozradil, že hodlá číst statě o úřednících z díla humanistického filozofa Erasma Rotterdamského.

Ovšem i nekonečnému čtení může vláda učinit přítrž. Stačí, aby omezila stopáž i počet projevů. Vyloučené ale není, že se jednání sněmovny protáhne i do pozdních hodin. „Připravujeme se i na noční jednání. Ale co se týče cateringu, tak daleko ještě nejsme," uvedl šéf klubu ČSSD Roman Sklenák a připomněl tak obstrukce na přelomu let 2011 a 2012, kdy kluby pro poslance objednávaly do sněmovny i jídlo.

Vrchol letošních obstrukcí se podle MF Dnes čeká při závěrečném schvalování služebního zákona. „Může to dopadnout tak, že se budeme scházet vždy ve středu a v pátek  - a to několik týdnů," uvedl jeden z opozičních poslanců.

Novela by zkomplikovala nominace vlastních lidí

Pokud novela projde, od příštího roku si každý z ministrů bude vybírat pouze dva náměstky, kteří nebudou muset podstoupit výběrové řízení. V současnosti bylo běžné, že ministerstva řízená jednou stranou mají náměstky z řad koaličních partnerů a naopak, aby byla vytvořená jakási pojistka. Spory o úředníky ale podle Lidových novin zákon neutne.

Je prý totiž pravděpodobné, že se strany nebudou chtít těchto pojistek vzdát. „Koaliční matematiku to může velmi zproblematizovat," připouští pro LN politolog Stanislav Balík. Dodává, že ministři se naopak budou snažit obě místa obsadit svými lidmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …