Rozpočet schválen. Ale Babiš koalici vypekl

30.11.2022 18:30

Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Sociální sítě jsou ale asi více plné informace, že kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) místo účasti na schůzi peče vánočku. Stěžují si na to zejména opoziční poslanci, čímž však Babišovi dělají paradoxně reklamu. Titulky zpravodajských médií jsou totiž Babišovy vánočky plné.

Rozpočet schválen. Ale Babiš koalici vypekl
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bývalý premiér, předseda hnutí ANO navštívil Pardubice

Sněmovna dnes hlasy poslanců vládní koalice schválila státní rozpočet na příští rok. Jeho schodek má klesnout na 295 miliard korun proti letošnímu schválenému schodku 375 miliard korun. Poslanci při hlasování o pozměňovacích návrzích schválili pouze koaliční návrhy na přesun peněz v celkovém objemu zhruba dvou miliard korun. Ve druhém čtení přitom navrhli přesuny v celkovém objemu asi 119 miliard. Dnes přidali mimo jiné 1,1 miliardy korun do školství na platy asistentů pedagogů. Opozice se svými návrhy změn v rozpočtu neuspěla.

Pro rozpočet hlasovalo všech 96 přítomných poslanců stran vládní koalice. Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD hlasovali proti. Schválený rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá. Informovala o tom například ČT24.

Poslanci se však dnes věnovali nejen státnímu rozpočtu. „Kolega Patrik Nacher má pravdu, jednáme o nejdůležitějším zákonu roku. A představte si, že jste poslanec, který se chce stát prezidentem, a chcete vládě radit, co má dělat. A místo toho rozpočtu jdete na svou benzinku péct vánočku, jako to udělal šéf tady pana kolegy Andrej Babiš,“ poznamenala k Babišovu pečení například poslankyně za STAN Barbora Urbanová na svém twitteru. „Miluju,“ dodala pak ještě Urbanová.

„Andrej Babiš se z dnešního jednání Sněmovny omluvil z pracovních důvodů. Před hodinou umístil na sociální sítě fotku, jak peče vánočku. Vysmívá se tak otevřeně všem lidem, kteří chodí svědomitě do práce. A jeho zaměstnancům nejvíc,“ napsala k Andreji Babišovi šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Rozhorlen byl také ministr práce a sociálních věcí, šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Normální poslanec je dnes v práci ve sněmovně, kde se projednává nejdůležitější zákon roku, státní rozpočet! Ale předseda hnutí ANO Andrej Babiš na to péče a to doslova. Vysmívá se tak i všem lidem, co musí chodit do práce a nemohou v pracovní době doma péct vánočku jako on!“ napsal Jurečka.

A proti Babišovu pečení se ozval i oficiální účet TOP 09. „Na Sněmovnu a občany kašlem, dajte mi tam pracovné důvody. Idem Monike upéct vánočke, ty z Penamu sa nedajů žrať," píše TOP 09.

Mezitím však také Urbanové odpověděl Patrik Nacher, poslanec za hnutí ANO. „Tak důležitá je přítomnost ministrů, to jste říkali, když jste byli v opozici. Teď jste v koalici a najednou nepřítomnost ministrů nevadí a zdůrazňuje se nepřítomnost opozičního poslance,“ podotkl Nacher.

Babišově vánočce se pak například věnovaly také zpravodajské servery ve svých titulcích. „Babiš peče vánočku a peče na Sněmovnu, stěžoval si Jurečka před hlasováním o rozpočtu,“ píše Echo24.cz. „Poslanci se ve Sněmovně dohádali. Došlo i na Babišovu vánočku,“ konstatují Novinky.cz.

A Babiš se svým výrobkem samozřejmě nezapomněl pochlubit na svém facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostě ne. Německo dalo Ukrajině špatnou zprávu

20:51 Prostě ne. Německo dalo Ukrajině špatnou zprávu

Německý kancléř Olaf Scholz během svého projevu v Karlsruhe rozcupoval úvahy o zabezpečení západní č…