Rozpočtová politika vlády nepodporuje ekonomický růst, ukázal průzkum

01.03.2013 18:21

Rozpočtová politika vlády sice nepodporuje ekonomický růst, ale rozhodnutí konsolidovat stav veřejných financí bylo správné. Vyplývá to z výsledků průzkumu CFA Society mezi zhruba 1800 členy společnosti, tedy osobnostmi podnikatelského světa a novináři. Informuje ČTK.

Rozpočtová politika vlády nepodporuje ekonomický růst, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Názor, že rozpočtová politika vlády nepodporuje hospodářský růst, projevilo 82 procent respondentů. Zároveň ale 80 procent dotázaných si myslí, že snižování deficitu rozpočtu bylo správné. Naopak 15 procent lidí se domnívá, že současná politika vlády růst podporuje.

Měnová politika ČNB podporuje růst

Přes 60 procent dotázaných je přesvědčeno, že měnová politika České národní banky růst podporuje. Zároveň ale si čtyři pětiny lidí myslí, že ČNB svými výzvami na větší spotřebu domácností neovlivní změnu spotřebitelského chování Čechů. Nízká domácí spotřeba je přitom jednou z brzd současného ekonomického vývoje.

Průzkumu se zúčastnilo 1796 respondentů z více než 8000 oslovených. Mezi respondenty patřili členové CFA Society.

CFA Society Czech Republic je členská organizace finančních profesionálů, založená v dubnu 2002. Je jednou ze 138 asociací nadnárodní organizace CFA Institute a jejím cílem je prosazovat standardy etiky, odbornosti a profesionality v české finanční komunitě. Sdružuje 130 členů CFA a téměř 800 kandidátů z ČR a Slovenska.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…