Rozstříleli dítě, nechápe americký ministr. Izraelci prý našli další těla, na kterých se Hamás vyřádil

14.10.2023 8:25

Ženy v Kibucu Be´eri zažily v sobotu mnoho hodin hrůzy. Na dvě stě se jich schovávalo před palestinskými teroristy z Hamásu a posílaly si zprávy přes whatsapp, jak uzamknout co nejbezpečněji dveře. Vzájemně se také podporovaly. Mezitím generální tajemník OSN António Guterres bije na poplach kvůli situaci v Gaze a žádá, aby se tam k lidem dostala humanitární pomoc. A Izraelci oznámili, že při úderu v Gaze našli další těla zavražděných Izraelců. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken promluvil o Palestincích, kteří rozstříleli dítě.

Rozstříleli dítě, nechápe americký ministr. Izraelci prý našli další těla, na kterých se Hamás vyřádil
Foto: z internetu
Popisek: konflikt v Palestině

Britská veřejnoprávní BBC upozornila na příběh dvou set žen z kibucu Be´eri, které se v sobotu ráno 7. října schovávaly v svých domech, zatímco ulicemi pochodovali ozbrojenci Hamásu a některé domy zapálili. Zatímco se ženy schovávaly ve svých domovech, podporovaly se a dávaly si rady, jak přečkat pravděpodobně nejkritičtější hodiny v jejich životě.

„Jak hodiny ubíhaly, kladly (si ženy) otázky: kde byla armáda? Proč pomoc trvala tak dlouho? Může prosím někdo hledat moji matku? Jak zamknu svůj trezor? Máme otevřít dveře muži, který tvrdí, že je voják? ptaly se. A od ostatních žen se jim dostávalo odpovědí,“ uvedla BBC.

Veřejnoprávní stanice upozornila, že nemohla vyzpovídat všech 200 aktérek, ale vyzpovídala alespoň tři z nich. Ty řekly, že nad územím kibucu létaly rakety. Ale to bohužel nebylo zdaleka vše.

„Brzy se ale ukázalo, že rakety nejsou jedinou hrozbou. Skupinou na whatsappu se rozšířila zpráva, že byl někdo zastřelen – a že v ulicích byli ozbrojení muži. Na záběrech CCTV ověřených BBC je vidět, jak malá skupina militantů Hamasu přijíždí k bráně kibucu před 6:00. Přijede auto, brána se otevře a ozbrojenci vběhnou dovnitř poté, co zastřelili pasažéry vozidla. Video o několik minut později ukazuje tytéž dva bojovníky Hamásu, jak procházejí náměstím se zbraněmi po boku. Další záběry, které jsou až příliš názorné na to, aby je sem zahrnuly, ukazují militanty v kibucu v 9:05, tři hodiny po prvním vstupu. Ukazují to stejné auto, na které se střílelo v prvním klipu s alespoň jedním vytaženým tělem, ležícím na silnici.,“ uvedla BBC.

Generální tajemník OSN António Guterres bije na poplach. Situace v Gaze dosáhla „nového nebezpečného minima“, poznamenal. Na jeho vyjádření upozornila agentura Reuters. „Potřebujeme okamžitý humanitární přístup do celé Gazy, abychom mohli dodat palivo, jídlo a vodu každému, kdo to potřebuje. I války mají pravidla,“ zdůraznil.

Americký prezident Joe Biden řekl, že považuje humanitární krizi v Gaze za prioritu, a že je odhodlán zajistit vrácení Američanů zajatých Hamásem jako rukojmí. „Naše týmy pracují v regionu – včetně přímé komunikace s vládami Izraele, Egypta, Jordánska a dalších arabských zemí a OSN – aby zvýšily podporu,“ řekl.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken řekl, že mu izraelská strana ukázala fotografie a videa zvěrstev Hamásu; dítě „prošpikované kulkami“, teroristy useknuté hlavy a mladé lidi upálené ve svých autech. „Je to prostě zkaženost tím nejhorším představitelným způsobem,“ sdělil.

Izraelské bezpečnostní síly zabily v pátek na Západním břehu devět Palestinců a desítky zranily, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Izraelská armáda uvedla, že je připravena na eskalaci na Západním břehu Jordánu a je v nejvyšší pohotovosti.

Nezisková organizace Human Rights Watch obvinila Izrael z používání munice s bílým fosforem při svých vojenských operacích v Gaze a Libanonu. Izraelská armáda to popřela. Vojáci naopak upozornili, že při dalším úderu na Gazu našli těla dalších zavražděných Izraelců. List Jerusalem Post upozornil, že palestinští teroristé z hnutí Hamás zavraždili na 1200 lidí a 3500 dalších zranili. Bylo kontaktováno na 120 rodin, jejichž člen byl unesen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

když Američani stříleli, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 14.10.2023 13:36:25
do vietnamských dětí v My Lai, tak to chápali ??

|  7 |  0

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…