Rozumek z neziskovky po odmítnutí sirotků rozumoval v ČT: Smiřte se s tím, že migrace byla, je a bude. Když Němec znásilní Němkyni, nepíše se to!

20.09.2018 8:00

Pořad 90’ na ČT24 se dnes věnoval (ne)přijetí a sporům ohledně 50 syrských dětských uprchlíků. Spor zaměstnal ve středu i Poslaneckou sněmovnu. TOP 09 však nedokázala dnes prosadit svůj apel vůči vládě, aby syrské sirotky přijala.

Rozumek z neziskovky po odmítnutí sirotků rozumoval v ČT: Smiřte se s tím, že migrace byla, je a bude. Když Němec znásilní Němkyni, nepíše se to!
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek

„Debata se neskutečně zpolitizovala. Přichází nižší počet uprchlíků než v roce 2014. Hysterie a emoce vítězí nad racionalitou,“ zmínil úvodem ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek. Přijetí 50 dětských uprchlíků je pro něj směšné v počtu tisíců uprchlíků, kteří potřebují pomoc. 

Anketa

Jste rádi, že Sněmovna odmítla usnesení žádající přijetí sirotků ze Sýrie?

97%
3%
hlasovalo: 22636 lidí

„Musíme se smířit s tím, že migrace je, byla a bude. Odcházeli Čechoslováci, když je někde diktátorský režim, když je někde válka, tak lidé budou přicházet a odcházet. Bohužel to tak bude, dokud bude svět tak špatným místem,“ poznamenal Rozumek.

Poukázal také na roli médií, která podle něj masírují lidi o tom, jak migranti a migrace jsou špatné. „Čteme o tom dnes a denně,“ sdělil Rozumek. Vadí mu například to, jak se zdůrazňuje, když Afghánec znásilní Francouzku, ale už se nehovoří o tom, když „Němec znásilní Němkyni“. Podle jeho slov za těmito zprávami stojí i seriózní média – Lidové noviny, MF Dnes, Seznam.

Rozumek pak odpovídal na otázky diváků, mimo jiné hovořil o tom, proč vlastně děti zůstávají v uprchlických táborech, když mnohé země přijaly dospělé. „Je to složitý systém, například nemají právní způsobilost,“ podotkl s tím, že u nás máme kapacity, zkušenosti též, ale chybí dobrá vůle.

Ředitel organizace Rozumek se pak obul do české velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi, která poukazovala na právní nemožnost přijmout syrské sirotky. „Paní Filipi je proasadovská a proputinovská,“ zdůraznil Rozumek a podotkl, že právně je samozřejmě možné syrské sirotky přijmout. 

Do diskuse se následně zapojila europoslankyně KSČM Kateřina Konečná. „Otázka je, jestli je to ideální pro děti, že je vezmeme ještě dál, než je Řecko. Otázka je přece to, že se to řeší takhle mediálně. Místo toho, abychom si jako politici sedli ke kulatému stolu. My jako KSČM bychom byli raději, kdyby se raději dětem pomáhalo přímo tam,“ sdělila. „Děti by se primárně měly vracet do té Sýrie, která je nyní už z velké části bezpečná,“ podotkla o stabilizaci regionu Konečná. 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Nejsme nesolidární, Česká republika pomáhá. To řešení však není výkřik tři týdny před komunálními volbami... Morálnost není, co udělat s padesáti nezletilými dětmi, ale vyřešit ten problém,“ podotkla Konečná.

Následně se k diskusi vrátil Rozumek. „Sýrie není ani zdaleka bezpečná. Ani jedna evropská země nevrací uprchlíky do země, protože není bezpečná. 12,2 milionu Syřanů je mimo své domovy kvůli perzekucím Bašára Asada,“ zdůraznil. 

Anketa

Kdyby si někdo v ČR na své náklady chtěl vzít domů sirotka ze Sýrie, měl by k tomu dostat možnost?

8%
92%
hlasovalo: 14721 lidí

„Je pravda, že je to spíš symbolické gesto než řešení. Ale myslím, že by jej měla Česká republika učinit,“ sdělila další účastnice diskuze, poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Jak uvedla, v Česku jsou připravené rodiny, které by dané sirotky přijaly. 

„Myslím, že by bylo vhodné vybrat menší děti. Ale to je na vládě, aby proběhly i bezpečnostní prověrky,“ podotkla Langšádlová. 

A jak celá kauza podle Rozumka dopadne? „Myslím, že dopadne špatně, že zvítězí sobeckost našich politiků a naše bojácnost. Ani v té rozvojové pomoci nejsme schopni naplnit to, co jsme slíbili. Je to lhostejnost, sobeckost a bojácnost,“ řekl rázně Rozumek. „Když padesáti dětem změním život a stanou se z nich čeští občané, tak i to je počin,“ zdůraznil Rozumek. „Jsme házeni do jednoho pytle s Orbánem, mnozí se mě ptají, zda chceme rozbít Evropskou unii,“ posteskl si pak závěrem Rozumek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…