Ruml: Schwarzenbergu a Kubice, odstupte. Zachraňte se

27.03.2012 21:44

Politiku ovládají nikým nevolení lobbisté, kteří sledují pouze vlastní zájmy a prospěch. Kdy k tomu došlo? Podle hosta Impulsů Václava Moravce bývalého ministra vnitra Jana Rumla v době, kdy byla uzavřena opoziční smlouva. Ta prý byla poslední ranou pro demokratický systém u nás.

Ruml: Schwarzenbergu a Kubice, odstupte. Zachraňte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„ČSSD a ODS se zazipovaly v nejrůznějších komisích,“ upozorňuje Jan Ruml. Opoziční smlouva prý přinesla stav, kdy opozice kryla vládu a naopak.

Toho využili různí lobbisté a „kontroverzní podnikatelé“, kteří se etablovali do rolí šedých eminencí české politiky.

Odposlechy že poškozují demokracii? Ano, ale jen tu Klausovu

Podle Rumla dochází k propojování různých mocí, které se navzájem kryjí. „To by se nemělo stát v žádném demokratickém státě,“ varuje Ruml. Právě tohle propojování umožnilo organizovaným zločineckým strukturám do politiky proniknout.

Vinu na současném stavu má podle Jana Rumla i Václav Klaus, který je prý architektem tohoto systému. Ruml proto odmítá poslední prezidentovo prohlášení, že zveřejňované odposlechy poškozují demokracii.

„Jestli si Václav Klaus myslí, že zveřejnění odposlechu poškozuje demokracii, tak poškozuje jenom jeho demokracii. A ta se dost liší od liberálního pojetí demokracie,“ tvrdí Jan Ruml.

Kmotři získali pocit beztrestnosti, to je na tom prý nejhorší

A jaká že je demokracie Václava Klause? Podle Jana Rumla se dá definovat takto: „Neomezená vláda většiny bez jakékoliv kontroly, bez možnosti zapojení široké veřejnosti. Jeho pojetí demokracie je demokracií bez pravidel.“

Není se proto čemu divit, že odposlechy jsou z doby, kdy ODS měla absolutní moc v Praze. Sociální demokracie, kterou pražská ODS přizvala do různých magistrátních komisí, pak podle Rumla sloužila občanským demokratům, aby je kryla.

To pak v politicích i s nimi navzájem provázaných byznysmenech podle Rumla navodilo pocit beztrestnosti. „Nejhorší na odposleších je to, že lidé, kteří v nich mluví, mají pocit, že si mohou všechno dovolit. Ta totální bohorovnost, kterou slyšíme v rozhovorech Béma s Janouškem, je zarážející,“ kroutí hlavou Ruml.

Schwarzenbergu, Kubice, utečte z vlády, dokud je čas, varuje Ruml

Exministr vnitra si myslí, že jediným možným řešením, jak z této situace vyjít, je rozbití stávajícího volebního systému větším množství preferenčních a negativních hlasů. Veřejnost už teď podle Jana Rumla prokazuje sílu, že může politiky někam dotlačit.

Zároveň Ruml doporučuje těm politikům, které pokládá za čestné, aby se pokusili ze systému korupce a lobbismu zavčasu utéci. Bývalý ministr vnitra si z vládních politiků nejvíce váží Karla Schwarzenberga a Jana Kubiceho. Doporučuje jim, aby odstoupili.

„Ti lidi jsou ve vládě proto, aby něco změnili. Ale proevropská orientace vlády se hroutí, korupce jen bují,“ uvažuje Jan Ruml, který je přesvědčený, že pro slušné lidi už není důvod ve vládě zůstávat, protože vláda stále více ztrácí legitimitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…