Ruská letadla a tanky u ukrajinských hranic, neoznačení vojáci. Toto za tím prý může být

29.05.2015 8:45

Max Fisher z amerického internetového serveru Vox.com spekuluje nad tím, jestli se Rusko chystá k invazi na Ukrajinu. Vojenské cvičení podél hranic s jeho sousedem by tomu nasvědčovalo, ale podle Fishera také může jít jen o psychologickou válku s cílem vyvolat na Ukrajině paniku.

Ruská letadla a tanky u ukrajinských hranic, neoznačení vojáci. Toto za tím prý může být
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem Luhanska je nespočet podobných vraků

„Rusko shromažďuje na hranicích s Ukrajinou stovky vojáků a spoustu vojenské techniky, jako jsou tanky a dělostřelectvo. Alespoň to tvrdí reportérka agentury Reuters Maria Cvetkovová, která vše předevčírem zdokumentovala. Ve stejný den generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil ve svém vystoupení na jednom washingtonském think tanku, že Rusko nasadilo podél ukrajinských hranic v rámci vojenského cvičení 250 letadel a 700 kusů těžké vojenské techniky,“ informuje Fisher a pokládá si otázku, jestli to znamená, že Rusko chystá invazi na Ukrajinu. „V každém případě jsou to znepokojivé zprávy, které je třeba brát vážně,“ soudí Fisher.

„Cvetkovová dále uvádí, že mnoho z vozidel má odstraněny poznávací a identifikační značky. Žádný z přítomných vojáků navíc nemá na své uniformě vojenské insignie,“ doplňuje Fisher a poukazuje na dřívější ruskou ofenzivu na Krymu a východě Ukrajiny, kdy byly tanky také bez označení. „Je těžké si představit jiný důvod, proč by nyní opět opakovali tyto praktiky. Cvetkovová rovněž konstatuje, že byla opravena cesta vedoucí z ruské vojenské základny k hranicím s Ukrajinou,“ upozorňuje Fisher. Americký publicista dále připomíná, že srpnová ofenziva ruských sil obrátila tehdejší situaci ve prospěch povstalců, kteří začali ztrácet pevnou půdu pod nohama. „Na Ukrajině nyní panuje příměří, ale vše nasvědčuje tomu, že by se vše mohlo opakovat,“ píše Fisher.

Fisher však nabízí i jiné vysvětlení vojenského cvičení ruských sil. Rusko by tak mohlo chtít Ukrajinu pouze zastrašit. „Julian Barnes z deníku The Wall Street Journal ostatně nedávno citoval americké představitele, podle kterých Rusové podobná cvičení obvykle používají pro demonstraci své síly a zastrašení druhé strany. Moskva tak možná doufá, že si tím může zajistit lepší výchozí podmínky v rámci současného příměří. Za povšimnutí ovšem jistě stojí, že Stoltenberg tentokrát neobvinil Rusko z toho, že pořádáním vojenského cvičení se snaží zakrýt svůj úmysl k ofenzivě,“ poukazuje Fisher.

„Rusové mohli přikročit k odstranění vojenských insignií svých vojáků a označení tanků jako součást psychologické války, prostřednictvím které chce na Ukrajině vyvolat chaos a vsugerovat obyvatelům země pocit z blížící se invaze. To je přesně způsob provokace, jakým se snaží Rusové znejistit své sousedy a destabilizovat poměry v jejich zemích. Ukrajinští političtí vůdci se tak ocitají v pasti, kterou britský publicista ruského původu Peter Pomerantsev trefně nazval kremelským zrcadlovým sálem,“ konstatuje Fisher.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…