Rusko by mělo zatlačit na separatisty na Ukrajině, prohlásil Sobotka

21.07.2014 19:46

Rusko by mělo vyvinout tlak na proruské separatisty na Ukrajině, aby umožnili mezinárodní vyšetřování sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou a aby bylo možné objasnit příčiny této tragédie. V pondělí to řekl premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci během své návštěvy na Ministerstvu zahraničních věcí.

Rusko by mělo zatlačit na separatisty na Ukrajině, prohlásil Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Také zahraniční pozorovatelé a experti by podle něj neměli být žádným způsobem omezováni nebo zadržováni. Rusko by mělo také jednoznačně zaručit, že se separatisté budou k tělům obětí chovat s dostatečnou pietou, uvedl.

Mnohokrát jsme apelovali na Rusko, aby přestalo vyzbrojovat separatisty na Ukrajině

„My jsme už na úrovni Evropské unie mnohokrát apelovali na Rusko a já myslím, že obsah toho apelu se nemění, pouze se mění jeho naléhavost," řekl Sobotka. „Ten apel musí směřovat k tomu, aby Rusko přestalo vyzbrojovat ozbrojené separatisty na Ukrajině. Bez ruské vojenské pomoci, bez ruských zbraní, bez ruských instruktorů by separatisté nemohli v tomto stavu fungovat a nedocházelo by k takto tragickým konfliktům ve východní části Ukrajiny," dodal.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek řekl, že se v úterý odcestuje na jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu a představil pozici, na které se podle něj vláda shodla. „Myslím si, že je třeba apelovat na okamžité uzavření příměří. Urychlené umožnění bezpečného přístupu vyšetřovatelů do místa neštěstí. Vyzýváme ozbrojené skupiny, aby se zdržely jakékoli manipulace s důkazy. A Česká republika jednoznačně podpoří potrestání všech, kteří stojí za katastrofou těch nevinných obětí," uvedl Zaorálek. Je podle něj důležité, aby EU nyní přišla s pevným a jednoznačným postojem. „Je třeba, aby byla vyvozena odpovědnost těch, kteří se podílejí na eskalování toho konfliktu," zdůraznil.

Premiér ocenil práci Zaorálka. ČR si prý lépe rozumí se svými sousedy

Sobotka v pondělí v rámci svých bilančních cest po resortech navštívil právě Ministerstvo zahraničních věcí. Ocenil Zaorálkovu práci a řekl, že jeho zkušenost se spoluprací z MZV je za dobu fungování vlády velmi pozitivní. Start zahraniční politiky pod novou vládou se podle něj povedl.

Je rád, že se daří koordinovat postoje ministerstva a Úřadu vlády vůči EU. „Jsem rád, že naše politika, kterou jsme realizovali v uplynulých měsících, přispěla k tomu, že si lépe rozumíme s našimi sousedy a že si také lépe rozumíme s našimi přáteli a spojenci - ať již v Evropské unii, nebo v NATO," řekl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…