Rusko chystá další vlnu mobilizace, tvrdí americké centrum. Ale i Ukrajině prý už docházejí síly...

19.11.2022 15:19

Válka na Ukrajině trvá již 269 dní. Rusko na východě v okolí Bachmutu znovu zesiluje tlak na ukrajinské obránce. Na ruském Telegramu se vedou debaty o blížící se nové vlně mobilizace občanů Ruské federace. Institut pro studium války (ISW) v této souvislosti upozorňuje, že nově mobilizovaní projdou ještě mizernějším výcvikem, než procházeli dosud. Jenže problémy má i ukrajinská armáda. Podle českého vojenského analytika jsou vojáci unaveni a chybí jim technika i munice.

Rusko chystá další vlnu mobilizace, tvrdí americké centrum. Ale i Ukrajině prý už docházejí síly...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Americká zpravodajská stanice CNN hlásí, že ruská armáda znovu posiluje své válečné operace.

„Nepřítel soustřeďuje své úsilí na zmaření činnosti našich obranných sil v konkrétních oblastech... zahajuje útoky ve směru na Bachmut, Avdijivku a Novopavlivku,“ uvedl v pátek mluvčí Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Štupun.

O Bachmut a Avdijivku se již několik měsíců vedou urputné boje, ale oba body zůstávají v ukrajinských rukou. Podle britského ministerstva obrany ruské síly u Bachmutu budou posíleny jednotkami, které se musely po ukrajinském tlaku stáhnout z Chersonu.

„Po stažení svých sil ze západu od řeky Dněpr se ruské síly nadále prioritně věnují přezbrojování, reorganizaci a přípravě obrany ve většině sektorů na Ukrajině,“ uvedlo ministerstvo v pátek na Twitteru ve své každodenní zpravodajské aktualizaci.

„Je pravděpodobné, že se Rusko nakonec pokusí přesunout část sil stažených z Chersonu, aby posílilo a rozšířilo své útočné operace u města Bachmut v Doněcké oblasti.“

Americký Institut pro studium války (ISW) upozorňuje, že ruské úřady se pravděpodobně chystají na spuštění dalšího kola mobilizace, což „bude problém pro již tak přetížený mobilizační aparát“, napsal ISW s tím, že o možném novém kole mobilizace se debatuje i na ruských kanálech na sociální síti Telegram. Na síti prý koluje obrázek návrhu předvolání, jež obdržel občan Petrohradu, kterému bylo údajně řečeno, aby se dostavil k mobilizaci v lednu 2023. Vše navzdory oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina, že částečná mobilizace skončila, protože se podařilo povolat k výcviku více než 300 tisíc občanů.

Přetížení mobilizačního systému bude mít podle ISW za následek, že již tak nevalná kvalita výcviku branců ještě poklesne.

ISW promlouvá

ISW promlouvá

ISW promlouvá

Jenže problémy má i ukrajinská armáda. Podle českého vojenského analytika Zdeňka Petráše z brněnské Univerzity obrany jsou vojáci unavení a chybí jim technika i munice, o které znovu a znovu žádal země svobodného světa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Nicméně v současné době je znatelné snížení dynamiky vedení operace a tím pádem i iniciativy na straně Ukrajiny. Tuto skutečnost bude mít na svědomí značná únava vojsk a rovněž tak nedostatek zbraní a munice, hlavně pak munice pro dělostřelectvo a raketové vojsko,“ uvedl Petráš ve vyjádření pro ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…