Rusko prý čeká v příštích letech tato nepříjemná záležitost

27.12.2014 9:54

Přední čínský internetový server Xinhuanet informuje o pravděpodobném poklesu produkce ruské ropy v příštích dvou až třech letech. Vedle poklesu poptávky po ropě chybí investice. Stejně tak Rusko patrně sníží i výrobu plynu.

Rusko prý čeká v příštích letech tato nepříjemná záležitost
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Významné čínské médium Xinhuanet si povšimlo prohlášení ruského vicepremiéra Arkadije Dvorkoviče, které učinil pro televizní kanál Rusko 24. Dvorkovič řekl, že možná sníží v důsledku poklesu cen a nedostatku investic do energetického průmyslu produkci ropy. „Pokud se naplní pesimistický scénář, tak by v příštích dvou až třech letech mohlo dojít k poklesu produkce ropy, což by ale nemělo mít zásadní dopad na světové trhy,“ cituje čínský deník Dvorkoviče.

Dvorkovič podle deníku Xinhuanet předpověděl, že ceny ropy zůstanou na současné úrovni či v následujících měsících ještě poklesnou. Poté se však podle něho dostanou alespoň na hranici 80 dolarů. „Ceny ropy by se mohly přiblížit původní úrovni díky základním faktorům a omezením spekulativních nástrojů,“ cituje deník Xinhuanet další vyjádření Dvorkoviče pro ruskou agenturu Interfax.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Ruský vicepremiér dále zmínil, že poptávka po ropě je stále nízká kvůli slabému ekonomickému růstu v Rusku a v Evropské unii. Dalším důvodem je rostoucí produkce ropy ve Spojených státech a zemích sdružených v OPEC. Xinhuanet v této souvislosti připomíná, že na začátku tohoto měsíce ruské ministerstvo hospodářského rozvoje snížilo odhad exportu ropy pro příští rok o 2,19 % na 1,63 barelů ropy. Stejně tak Rusko očekává v roce 2015 snížení vývozu plynu o 1,8 % na šest miliard krychlových metrů.

„Ruská ekonomika je silně závislá na cenách ropy, takže byla v důsledku snížení celosvětové poptávky a snížení cen vážně zasažena. Tento fakt byl ještě umocněn značným poklesem hodnoty rublu. Cena ropy, která by měla být dodána v únoru, ztratila dle údajů z uplynulého týdne dalších 1,28 dolaru a ve středu se cenová hladina za barel ropy pohybovala na úrovni 55,84 dolaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…