Rusko ruší dohodu o českém konzulátu v Jekatěrinburgu

17.02.2023 16:08

Rusko vypovídá mezivládní dohodu s Českem o zřízení generálního konzulátu České republiky v Jekatěrinburgu na Urale, oznámila ruská státní agentura TASS s odvoláním na příslušné nařízení ruské vlády, které bylo dnes zveřejněno na úředním serveru. Ruský premiér Michail Mišustin podle dokumentu nařídil ruskému ministerstvu zahraničí, aby o tomto rozhodnutí informovalo českou stranu.

Rusko ruší dohodu o českém konzulátu v Jekatěrinburgu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Jekatěrinburgu byli legionáři jako doma

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20113 lidí
TASS připomněl, že dohoda s Českem o konzulátu byla uzavřena v roce 2001, a dodal, že podle dřívějších informací Česko činnost svého úřadu v Jekatěrinburgu přerušilo.

Po ruské invazi na Ukrajinu z loňského 24. února byl snížen počet ruských diplomatů v ČR. Česko také odebralo Rusku souhlas s provozem konzulátů v Brně a v Karlových Varech. Uzavřelo tehdy také své konzuláty v Petrohradu a v Jekatěrinburgu. Dočasně uzavřen je Český dům v Moskvě.

Fungování konzulátu na Urale ovlivnila i česko-ruská diplomatická roztržka a vzájemné vyhošťováním diplomatů na jaře 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó tehdy v odpovědi na kritiku, že se Budapešť za Prahu dostatečně nepostavila, mimo jiné uváděl, že Maďarsko vyhovělo žádosti ČR o pomoc s ostrahou a provozem generálního konzulátu v Jekatěrinburgu, než bude Praha schopná nahradit své vyhoštěné diplomaty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…