Ruský emigrant žijící v Berlíně se obává nejhoršího. Rusko prý čeká ještě horší rok, než byl ten letošní

30.12.2014 15:14

Ruský spisovatel a publicista žijící v současné době v Berlíně se dívá na vývoj v Rusku velmi pesimisticky. V příštím roce prý nelze čekat žádný posun k lepšímu, spíš naopak. Za krajně nebezpečný signál považuje i nedávno zveřejněnou vojenskou doktrínu.

Ruský emigrant žijící v Berlíně se obává nejhoršího. Rusko prý čeká ještě horší rok, než byl ten letošní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Nenáviděl jsem současné ruské poměry natolik, že jsem se rozhodl svoji rodnou zem opustit. Obávám se ovšem, že v příštím roce bude vše ještě horší,“ tvrdí spisovatel a publicista Beršidskij, který v Rusku spoluzakládal prestižní list Vedomosti. Beršidskij považuje za velmi špatné znamení i nedávno zveřejněnou vojenskou doktrínu. „I podle jejího obsahu je zřejmé, že se Kreml rozhodl definitivně rozejít se Západem,“ obává se Beršidskij.

Podle Beršidského názoru  představuje vojenská doktrína významný posun ruského vládnoucího režimu. „Po Putinově nástupu do prezidentského úřadu v roce 2012 ještě existovala alespoň minimální politická a ekonomická svoboda. Mohly se ještě konat demonstrace, které sice byly většinou neúspěšné, ale úřady je více či méně tolerovaly. Přes postupné utahování šroubů se i dalo hovořit o tom, že některá média vysílají bez cenzurních zásahů,“ konstatuje Beršidskij.

Anexe Krymu a další nešťastné události na východně Ukrajiny však vše změnily k horšímu. „Popularita Vladimira Putina však i poté dosáhla rekordní úrovně. Pochopil jsem, že v Rusku nemohu zůstat. Nikdy jsem neuvažoval o emigraci, ale můj odchod do Německa mi přišel jako vhodné vyjádření nesouhlasou s Putinovým jednáním,“ vysvětluje Beršidskij a poukazuje na to, že nesouhlasí se vším, co dělají západní vlády. „Sankce byly příliš měkké a umožnily jeho propagandě naočkovat Rusy, že Západ si přeje válku s jejich zemí,“ píše Beršidskij.

celý text v anglčtině najdete ZDE

Putinovi se podle Beršidského podařilo z nevýhodného postavení Ruska na mezinárodní scéně udělat svoji výhodu. Tlaku Západu na Rusko využil ve své propagandě, která apeluje na vlastenectví „Všichni, kdo s oficiálním názorem Kremlu nesouhlasí, jsou prohlášeni za pátou kolonu, která je placená ze Západu, jehož jediným cílem je zničit Rusko. Právě proto Rusové neprotestují ani ve chvíli, kdy se ekonomika země hroutí. Oblíbenost Putina podle prosincových průzkumů stále dosahuje 85 %,“ všímá si Beršidskij.

„Expertka na Rusko Chrystia Freelandová tvrdí, že současné Rusko se podobá Sovětskému svazu v 80. letech minulého století. Podle jejího názoru je Rusko rozdělené a celkově v úpadku,“ cituje Beršidskij názor, se kterým dle svých slov souhlasí a poukazuje na fakta, která toto tvrzení potvrzují. „Od začátku roku do září Rusko přišlo o zahraniční kapitál ve výši 85,2 miliardy dolarů a rezervy se snížily o dalších 55,3 miliardy dolarů. Podle čerstvých průzkumů veřejného mínění se počet Rusů uvažujících o účasti na demonstracích zvýšil ze 17 na 24 %,“ upozorňuje Beršidskij.

Aby se Kreml vyhnul případným protestům, měl by dle Beršidského liberalizovat ekonomiku, snížit daně ze mzdy a zmírnit škodlivý tlak úřadů na soukromé podnikatele. „Místo toho se Kreml rozhodl přijít s novou vojenskou doktrínou, která ostrakizuje Západ i všechny, kdo nesouhlasí s oficiální Putinovou linií,“ kritizuje Beršidskij. Situace je podle něho den ode dne vážnější. „Rusové méně cestují, protože hodnota rublu stále klesá. Vysocí státní úředníci mají dokonce cesty do zahraničí zakázány. Putin hodlá z Ruska udělat pevnost, která bojuje proti celému světu,“ konstatuje Beršidskij.

„Pokud nepřijde v roce 2015 nějaký zázrak, Rusko bude i nadále ponurou zemí, která bude pro jeho sousedy nepředvídatelnou a potenciálně nebezpečnou,“ uzavírá pesimisticky Beršidskij.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…