Ruský premiér Medveděv: V Sýrii nebojujeme za Asada. Bojujeme za svůj největší zájem- porazit islamisty

17.10.2015 18:29

Ruské akce v Sýrii jsou zaměřeny na ochranu tamních ruských zájmů, ne konkrétních politiků. Prohlásil to dnes ruský premiér Dmitrij Medveděv. Cílem Ruska podle něj není udržet u moci syrského prezidenta Bašára Asada, ale porazit Islámský stát (IS).

Ruský premiér Medveděv: V Sýrii nebojujeme za Asada. Bojujeme za svůj největší zájem- porazit islamisty
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Tisková konference prezidentů Medveděva a Klause

Ruské letectvo vstoupilo do bojů 30. září. Podle dnešní zprávy od té doby při 669 náletech zasáhlo 456 cílů. Ministerstvo obrany dnes oznámilo, že za minulých 24 hodin byla při 39 náletech zasažena infrastruktura teroristů.

Některé státy Rusko kritizují za to, že se nezaměřuje jenom na islámské radikály, ale i na sekulární odpůrce Damašku, kteří usilují o svržení Asada.

O politických tématech by podle Medveděva měly jednat všechny země, kterým jde o mír v regionu a v Sýrii a také o ustavení silné syrské vlády. "Opravdu nezáleží na tom, kdo bude u kormidla. Nepřejeme si přece, aby Sýrii vládl IS. Měla by to být civilizovaná a legitimní vláda. O tom je třeba jednat," řekl ruský premiér v rozhovoru s ruskou televizí Rossija.

Na otázku, zda Sýrii musí vládnout Asad, odpověděl: "Ne, určitě ne. O tom, kdo bude v čele Sýrie, musí rozhodnout Syřané. V této chvíli vycházíme z předpokladu, že legitimním prezidentem je Asad."

USA podobně jako syrská opozice Asada v budoucí vládě vidět nechtějí. Americký prezident Barack Obama v pátek řekl, že Rusko a USA si rozumí jenom v otázce bezpečnosti v syrském vzdušném prostoru, ale ne ve strategii, která má zemi přinést mír. Podle ruského ministerstva obrany se Ruskové s Američany shodli na bezpečnostních pravidlech, která zabrání leteckým incidentům při operacích v Sýrii.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…