Ruský soud potrestal 57 lidí za teroristický útok na Nalčik

23.12.2014 22:02

Ruský soud vynesl dnes tvrdé rozsudky nad více než padesátkou obžalovaných v letitém případu ozbrojeného útoku na město Nalčik na neklidném severním Kavkaze, který se islamisté snaží odtrhnout od Ruska. Soud potrestal obžalované tresty sahajícími od čtyř let vězení až po doživotí, uvedla agentura AFP.

Ruský soud potrestal 57 lidí za teroristický útok na Nalčik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Desítky ozbrojenců napadly v říjnu 2005 Nalčik, správní středisko Kabardsko-balkarské autonomní republiky, pronikly do několika policejních strážnic a služeben tajné služby, jakož i do skladů zbraní. Útok si vyžádal životy 35 policistů a 15 civilistů a více než dvě stovky zraněných. V boji zahynulo také 92 útočníků, další se podařilo zajmout, mnozí však dokázali uprchnout.

Údajné mučení obžalovaných

Podle vyšetřovatelů útok asi 250 ozbrojenců zorganizovala skupina radikálů, snažící se vytvořit na severním Kavkazu pomocí teroristických útoků a rozdmýchávání ozbrojené revolty Islámský stát. Jednoho z údajných organizátorů útoku, čečenského povstaleckého velitele Šamila Basajeva později ruské speciální jednotky zabily. Nejvyšší soud autonomní republiky uznal všech 57 obžalovaných vinnými. Pět z nich potrestal doživotím, tři však vyšli na svobodu, protože si svůj trest již odpykali ve vyšetřovací vazbě. Ostatní stráví za mřížemi od deseti po 23 let.

Většina obžalovaných vinu nepřiznala a obhájci dali najevo, že se hodlají proti rozsudku odvolat. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International rozsudek kritizovala jako „velký justiční omyl", protože údajná přiznání některých obžalovaných byla vynucena mučením.

Nehledě na potlačení povstání v Nalčiku, počet přívrženců radikálního islámu v autonomní republice vzrostl, připomněl server newsru.com.

Po první válce mezi Čečenci a ruskými silami v polovině 90. let se čečenská revolta proti Moskvě postupně přeměnila ze separatistické v islamistickou a na počátku tisíciletí se hnutí radikálních islamistů rozšířilo po celém severním Kavkazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…