Rusnok má průšvih. Poslanec Víta Bárty chce hlasovat pro Němcovou

01.08.2013 8:58

Poslanec Josef Novotný starší chce jít proti rozhodnutí Věcí veřejných, tedy strany, za kterou sedí ve sněmovně. Nehodlá svým hlasem udělit důvěru kabinetu Jiřího Rusnoka. Naopak je ochoten podpořit případnou vládu předsedkyně dolní komory Miroslavy Němcové (ODS), kterou zná z Vysočiny, odkud oba politici pocházejí.

Rusnok má průšvih. Poslanec Víta Bárty chce hlasovat pro Němcovou
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Poslanec za VV Josef Novotný

"Já znám paní Němcovou ze Žďáru od začátku 90. let, kdy začínala v ODS. Z eventuálních premiérů - Rusnok, Sobotka, Němcová - ji považuji za nejlepšího," uvedl Novotný v rozhovoru pro deník Právo. "Pro mě je důvěryhodná osoba, i když nevím, kdo bude v její vládě, a nevím, co bude její vláda chtít prosazovat," dodal poslanec.

O konečném postoji budou jednat v úterý vrcholné orgány VV, ale osobně prý Rusnokově vládě nefandí. "Je otázka, jestli se vůbec dohodnou, a také je otázka, jak se tím rozhodnutím budeme cítit vázáni. Jsou také měkčí formy podpory nebo nepodpory," říká.

Pravděpodobně by prý odešel ze sálu, protože se jmenováním Rusnokovy vlády má velký problém. "Tady se bortí principy parlamentarismu. A to je pro mě vážná věc. A to nemluvím o vazbách jednotlivých ministrů na průmysl a sliby, které už začali plnit," vysvětluje Novotný. Ačkoli tím může u VV narazit, nebojí se. "Už chci odejít z politiky a budu se řídit vlastním rozumem. Budu se chovat tak, aby po mně nezůstala spálená země," říká.

Lepší Kalousek než...

Poslanec už také ví, jak se zachová v případě Rusnokova neúspěchu. "Já budu při jednáních VV proti Rusnokovi. A pokud by byl druhý pokus, tak bych se přikláněl k vládě Miroslavy Němcové," nastiňuje. K seznamu podpisů pro prezidenta se ale připojit nehodlá. "Bianko šek bych nepodepsal. Bude záležet na tom, kdo tam bude," říká jasně.

Součástí případné pravicové vlády by byl zřejmě i Miroslav Kalousek (TOP 09), se kterým Novotný nemá dobré vztahy. Přesto některé jeho kroky oceňuje, zejména to, že v posledních týdnech Nečasovy vlády zatáhl za záchrannou brzdu v plánech na dostavbu Temelína. "Vezměte si, že první cesta ministra životního prostředí Podivínského vedla do Temelína, kde celý nadšený prohlásil, že je to zelená energie. No potěš pánbůh," děsí se poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…