Rusnokova vláda by se rychle měla opřít do evropských fondů, radí ČSSD

09.07.2013 15:59

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka by měla co nejrychleji prověřit čerpání z evropských fondů a snažit se o to, aby se z nich vyplatilo co nejvíce peněz. V úterý to na tiskové konferenci prohlásil stínový ministr životního prostředí za ČSSD a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla. Sociální demokraté také vyjádřili obavu, že propadne až 120 miliard korun z fondů EU určených pro Českou republiku.

Rusnokova vláda by se rychle měla opřít do evropských fondů, radí ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozkutálí se evropské dotace?

Podle Špidly končící vláda Petra Nečase (ODS) zaspala a promarnila tak "druhý Marshallův plán", který mohl dát silný impuls české ekonomice a společnosti. Nyní se prý dají jen omezit škody, a to například přesuny uvnitř jednotlivých prioritních os. To podle něj může udělat česká vláda hned. Další možností jsou přesuny mezi jednotlivými programy, což už ale vyžaduje spolupráci s EU.

Každý den má hodnotu desítek až stovek milionů korun. Vláda musí jednat

"Každá hodina a každý den mají hodnotu pravděpodobně desítek milionů až stovek milionů korun, a proto je velmi potřebné, aby současná vláda bez ohledu na to, jestli má, nebo nemá důvěru, se touto cestou radikálně vydala," zdůraznil Špidla, podle něhož by se měly co nejdříve uskutečnit předčasné volby, aby měla příští vláda lepší vyjednávací pozici.

Jako příklad převodu mezi prioritními oblastmi poukázal na programy Ministerstva životního prostředí. Jednou z os ministerstva je znečištění vzduchu, z níž však zatím úřad vyčerpal jen tři procenta, další je oblast úspor energie, z níž již bylo vyčerpáno kolem 60 procent. "Proto by bylo správné vzít 18 miliard z ochrany ovzduší a přesunout to na tuto jedinou osu, která v rámci programu Ministerstva pro životní prostředí funguje," uvedl Špidla.

Česko má k dispozici 797 miliard, EU ale proplatila jen 255

Česko má pro současné období 2007 až 2013 k dispozici 797 miliard korun. Zatím mu EU proplatila asi 255 miliard korun. ČSSD, podle níž je ČR v této statistice třetí nejhorší v rámci sedmadvacítky, se přitom obává, že se nakonec nepodaří vyčerpat kolem 120 miliard korun. V úterý to řekl předseda její odborné komise pro evropské záležitosti Tomáš Novotný, podle něhož jsou hlavním problémem centrální a nikoliv regionální operační programy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…